Oppositie woest op Wiebes door ‘beginnersfout’ met naheffingen

01 november 2014Leestijd: 3 minuten

Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) van Financiën ontvangt alom kritiek na zijn naheffingsblunder. In korte tijd heeft Wiebes al een aantal keer zowel zijn eigen partij als de rest van de politiek tegen zich in het harnas gejaagd.

Wiebes is nog geen jaar staatssecretaris van Financiën en nu al heeft hij een aantal uitglijders op zijn naam staan. De staatssecretaris ligt op dit moment zwaar onder vuur omdat twee dagen geleden is gebleken dat miljoenen Nederlanders een fikse naheffing van de Belastingdienst kunnen verwachten.

De Belastingplannen waren bekend maar de omvang van het aantal mensen dat zou moeten terugbetalen kwam voor iedereen als een schok.

Derde keer

Vorige week streek de bewindsman zijn eigen partij nog tegen de haren in door met plannen te komen waarmee eigenaren van leaseauto’s zwaarder belast zouden worden. Korte tijd daarvoor moest de staatssecretaris ook al een voorstel over zwaardere belastingen voor erfgenamen van familiebedrijven intrekken.

Wiebes zelf vindt de ophef overdreven. Hij stelt dat hij een ‘publiekscampagne’ was gestart en dat de komst van de naheffingen dus bekend was. De ‘campagne’ waarover Wiebes sprak blijkt echter een klein berichtje op de site van de Belastingdienst te zijn.

Wiebes volgde in februari voormalig staatssecretaris Frans Weekers (VVD) op. Oppositiepartijen zijn furieus op de bewindsman. De Kamer ontving een fors pakket aan schriftelijke antwoorden naar aanleiding van een overleg over het Belastingplan. Hier moesten Kamerleden doorheen om erachter te komen dat miljoenen Nederlanders de dupe worden van een naheffing.

‘Dit is zeer kwalijk’, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in De Telegraaf. ‘Wiebes heeft een actieve informatieplicht aan de Kamer als er grote problemen zijn, en dit is niet zomaar een akkefietje.’ Omtzigt benaderde in januari al staatssecretaris Weekers. Hij had naar eigen zeggen geen idee van de omvang van het probleem: ‘Maar er was iets aan de hand. Je gaat ervan uit dat er aan een oplossing wordt gewerkt. Niet dus.’ Volgens de CDA’er wordt nu half werkend Nederland getroffen door het gebrek aan informatievoorziening.

Nivellering

De naheffing is een gevolg van de nivelleringsplannen van het kabinet. In plaats van via de zorgpremie werd na een opstand bij de VVD besloten om de nivellering via de inkomstenbelasting door te voeren. Heffingskorting werd inkomensafhankelijk gemaakt. De Belastingdienst bleek echter niet in staat om de complexe veranderingen op tijd door te voeren.

Ook oppositiepartij D66 is kwaad op Wiebes: ‘Wiebes komt nu twee keer in korte tijd met slecht nieuws.’ Zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees. Volgens hem moet de Belastingdienst vanaf nu beter gaan voorlichten. Ook vindt hij dat burgers die zich de heffing niet kunnen veroorloven de mogelijkheid moet worden geboden om in termijnen te betalen.

Het lijkt er niet op dat Wiebes daar coulance in zal tonen. Bij BNR zei hij vrijdag hierover: ‘Als mensen het vroeg weten, dan kunnen ze er ook rekening mee houden. Daarna hebben ze nog ruim de tijd om het te betalen, want er gaan maanden overheen vanaf het moment dat je het weet en dat je het moet betalen.’

SP-Kamerlid Farshad Bashir noemt de blunder van Wiebes ‘een beginnersfout’. De regeringspartijen VVD en PvdA geven geen commentaar op de kwestie.

Wiebes heeft al eerder gemerkt dat de computersystemen van de Belastingdienst niet up-to-date zijn en dat hier iets aan moet gebeuren. Hiermee was het al enigszins duidelijk dat de veranderingen nooit op tijd konden worden doorgevoerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.