Kuzu en Öztürk: Samsom is speelbal geworden van Asscher

22 november 2014Leestijd: 3 minuten

Een week na hun vertrek uit de PvdA-fractie, doen Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk een boekje open over wat er allemaal speelt binnen de partij. In de fractie zou openlijk worden gespeculeerd over de vraag wanneer Diederik Samsom plaatsmaakt voor Lodewijk Asscher.

Öztürk en Kuzu werden naar eigen zeggen onder maximale druk gezet om hun vertrouwen uit te spreken in Asscher. Hun kritiek op het integratiebeleid zou schade toebrengen aan het profiel van de minister van Sociale Zaken, zeggen de twee ex-PvdA’ers tegen de Volkskrant.

Stevig imago

Volgens Kuzu en Öztürk wil Asscher zich met integratie opnieuw profileren. ‘De strijd tegen werkloosheid leverde Asscher weinig op, hij zoekt een nieuw profiel,’ zegt Öztürk. ‘Als wethouder in Amsterdam dronk hij veel thee in de multiculturele samenleving. In Den Haag moet hij een stevig imago krijgen om electoraal wat te redden.’

Binnen de fractie wordt door medewerkers gezegd dat fractieleider Samsom een speelbal is geworden van Asscher, maar Samsom zou dat niet in de gaten hebben.

‘Er wordt in de fractie volop openlijk gespeculeerd: wanneer gaat Asscher het overnemen van Diederik, voor of na de provinciale verkiezingen in maart? Blijft het kabinet dan wel zitten?’

Botsingen

Voor het fractieberaad waarin werd besloten dat Kuzu en Öztürk de fractie zouden verlaten, waren er al botsingen tussen de twee Kamerleden en Samsom.

Later werd ook partijvoorzitter Hans Spekman erbij gehaald. ‘Die probeerde ons uit elkaar te spelen. Uiteindelijk zat er niets anders op dan de fractie bij elkaar te roepen. Wij wilden van iedereen horen hoe ze ertegenover stonden,’ zegt Kuzu.

Tijdens het beraad was de fractie verdeeld in drie groepen. Er was de ‘verrechtste groep’ onder leiding van vicefractievoorzitter Martijn van Dam. Zij wilden dat Kuzu en Öztürk de fractie direct zouden verlaten. Er was een kritische middengroep, die zei: ‘Teken, zand erover en we gaan verder.’ De derde groep bestond uit de ‘verbinders’.

Islam

Öztürk en Kuzu gaan ook in op de rol van Ahmed Marchouch. Volgens Öztürk zitten hij en Marcouch ‘precies op één lijn’ wat betreft hun houding ten opzichte van allochtonen en de kijk op de islam. ‘Maar hij zei altijd: je moet het een beetje stiekem doen, onderhuids, je moet het niet openlijk doen.’

Niet geheel verrassend, maar de PvdA zegt dat het verhaal van Kuzu en Öztürk ‘vol onwaarheden aan elkaar hangt’. Fractiesecretaris Khadija Arib laat weten dat er geen basis was voor een verdere samenwerking, omdat Kuzu en Öztürk op geen enkele manier wilden laten weten dat zij Asscher steunden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.