‘Knettergek’ en ‘bizar’: de reacties op nieuwe Turkse inmenging

26 november 2014Leestijd: 3 minuten

Heel wat politici spreken schande van de Turkse verwijten, dat Nederland een ‘racistisch’ beleid zou voeren richting Turken. Een serieuze diplomatieke rel lijkt in de maak.

Er staan nogal wat beschuldigingen in de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Turken komt het er feitelijk op neer dat Nederland een ‘xenofoob, islamofoob en racistisch’ land is. En dat alles zou de integratie van hun landgenoten in Nederland niet ten goede komen.

Stoer

De hypocriete verwijten – want gaat Turkije immers zo voorbeeldig met de rechten van de Koerdische minderheid om? – doet de wenkbrauwen fronsen in Den Haag. Allereerst van de ‘hoofdschuldige’ zelf, minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

De kritiek uit Ankara spitst zich toe op de door hem gewenste aanpak van Turkse belangenclubs in Nederland, die overigens volgens oppositiepartij CDA steeds minder ‘stoer’ wordt.

De PvdA-minister reageerde dan ook vrijwel onmiddellijk. ‘Onjuist, ongeïnformeerd en ongepast,’ zegt hij. Als het klopt dat Turkije vindt dat de Nederlandse overheid de Turkse gemeenschap op een racistische manier bejegent, dan is dat ‘een voorbeeld van ongeïnformeerd, onjuist en ongepast bemoeien met wat in een democratisch debat door een democratisch gekozen regering gebeurt.’ Hij wacht nog op een brief, die onderweg zou zijn naar het Binnenhof.

Knettergek

Knettergek en onaanvaardbaar,’ zegt PVV-leider Geert Wilders. Volgens hem moet minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders de Turkse ambassadeur in Nederland ontbieden. De kersverse bewindsman heeft al gezegd dat hij de Turken om opheldering gaat vragen.

Maar er zijn ook mensen die wel begrip kunnen opbrengen voor de houding van Turkije. ‘Ik begrijp de reactie van de Turkse regering,’ zegt Denizhan Murat Üresin van de Federatie van Nederlands-Turkse Jongerenorganisaties.

De ergernis richt zich volgens hem op het onderzoek naar een aantal Turkse organisaties. Üresin zegt: ‘Een van die organisaties wordt door de Turkse overheid gefinancierd en predikt het seculiere islamitische model en is tegen radicalisering. Kritiek op die organisatie wordt opgevat als kritiek op de Turkse regering.’

Schadelijk

‘Turkije moet naar zichzelf kijken. Het is een land dat met Erdogan ondemocratisch en islamofascistisch is en niemand de les kan lezen.’ Ook het CDA vindt de Turkse verklaring ‘zorgelijk en tegelijk bizar’, en mogelijk schadelijk voor de relatie tussen Nederland en Turkije.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Christendemocratisch Kamerlid Raymond Knops wees erop dat er in het zuiden van de NAVO-lidstaat nog altijd Patriot-raketten staan opgesteld, die Adana, een stad niet ver van Syrië, moet beschermen tegen raketaanvallen. Zo’n 250 militairen staan daar al bijna twee jaar trouw het Euro-Aziatische land te beschermen.

De NAVO-missie kost de Nederlandse belastingbetaler officieel zo’n 30 miljoen euro per jaar, maar de werkelijke kosten liggen hoger, schreef Elsevier eerder. Wordt het niet eens tijd die raketsystemen uit het ‘ondankbare’ Turkije  naar Nederland terug te halen?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.