Hebben CDA en D66 de oplossing voor nieuwe paspoortfraude?

06 november 2014Leestijd: 2 minuten

De paspoortfraude door Oost-Europese criminelen die onlangs aan het licht kwam, kan volgens de partijen meteen de kop in worden gedrukt.

Gemeenten moeten voortaan niet alleen naar iemands paspoort vragen wanneer mensen zich inschrijven bij de gemeente, maar ook naar het geboortecertificaat vragen, zeggen D66-Kamerlid Gerard Schouw en zijn collega van het CDA Madeleine van Toorenburg donderdag. Daar valt volgens hen nu eenmaal minder mee te sjoemelen.

Generaal pardon

Beide Kamerleden begrijpen eigenlijk niet waarom het geboortecertificaat niet meteen in de strijd werd gegooid bij de bestrijding van identiteitsmisbruik. Dat kan eenvoudig en snel, vindt Schouw: ‘Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Justitie) vraagt er wel om aan de mensen die dankzij het generaal pardon in Nederland mochten blijven en nu ook echt Nederlander willen worden.’

Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) die over de kwestie gaat, wil wachten tot er meer duidelijkheid is. Er is een ´feitenrelaas´ toegezegd, maar dat zou pas over zes weken klaar zijn. Plasterk beloofde donderdag wel dat naar voren te schuiven, zodat de Tweede Kamer er nog voor het Kerstreces over kan praten.

Identiteit

Maandag werd bekend dat de politie een nieuwe vorm van paspoortfraude heeft ontdekt. Voor inwoners uit EU-lidstaten als Roemenië en Kroatië is het toegestaan om meerdere keren van identiteit te wisselen.

Ook in Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Servië en Albanië bestaat de mogelijkheid. Als dat is gebeurd, kunnen de mensen uit die landen met hun nieuw verworven naam naar Nederland reizen en zich in ons land opnieuw aanmelden onder die nieuwe naam, zonder dat de instanties in Nederland dit door hebben.

De methode maakt het voor criminelen mogelijk om buiten beeld van justitie te blijven. Het is zo ook relatief eenvoudig om fraude te plegen met toeslagen en uitkeringen.

Bijstand

Een Roemeen die zich onder verschillende namen inschrijft, kan vaker bijstand ontvangen, of bijvoorbeeld huurtoeslag. En hij bouwt meerdere keren AOW op. Hij kan ook meerdere keren creditcards aanvragen of leningen afsluiten.

Het politierapport over de fraude bleek al een half jaar in een la te hebben gelegen, met de Bulgarenfraude in 2013 nog vers in het geheugen. Oost-Europeanen wisten op soortgelijke wijze op grote schaal te frauderen met toeslagen en uitkeringen in Nederland. Bendes stuurden landgenoten naar ons land en schreven ze in bij gemeenten als spookburgers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.