Erkenning van ‘Palestina’? Nu geen sprake van, zegt Koenders

20 november 2014Leestijd: 2 minuten

Een (eenzijdige) erkenning van een Palestijnse staat is op dit moment niet aan de orde. Het kabinet wil de erkenning wel mogelijk maken op een ‘strategisch moment’ in het vredesproces in het Midden-Oosten, als dat ten minste ‘effectief en reëel is’.

Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA).

Muurvast

Hij vindt erkenning op dit moment niet verstandig, omdat het niet bijdraagt aan de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen – overleg dat overigens al een hele tijd muurvast zit.

Dat vredesproces moet volgens hem worden aangestuurd door de Amerikanen en de Europese Unie, en wel zo snel mogelijk als het aan hem ligt.

Maar een vreedzame oplossing van het conflict lijkt verder weg dan ooit, nu de regio de afgelopen tijd opnieuw werd getroffen door geweld. Dinsdag vielen twee Palestijnse terroristen een synagoge in Jeruzalem binnen en doodden daar biddende Joden.

Impasse

Koenders staat bekend als een pro-Palestijnse politicus. Dat blijkt wel uit het feit dat hij de etikettering van producten uit Israëlische nederzettingen opnieuw op de agenda zet. Het plan, waarbij producten uit de nederzettingen niet meer het label Made in Israël mogen dragen, moet volgens Koenders een meerderheid in de EU krijgen.

Hij vindt het wel goed dat zijn partijgenoten de discussie willen aanzwengelen. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes liet dinsdag weten dat hij voorstander is van een onafhankelijke Palestijnse staat. Maar voor een erkenning van ‘Palestina’ bestaat geen meerderheid: coalitiegenoot VVD is tegen, D66, GroenLinks en de SP staan wel positief tegenover het idee. Daarom rest hem maar een ding, en dat is de discussie aanwakkeren.

Het vredesproces tussen Israël en Palestijnen verkeert in een ‘diepe impasse’, vindt PvdA’er Servaes, dus daar valt weinig van te verwachten. Een probleem in dit proces is volgens hem dat Israël als sterkste partij zich wel comfortabel voelt bij de huidige status quo. Erkenning van ‘Palestina’ zou ertoe leiden dat de partijen gelijkwaardiger worden.

Gehakt

Voorstanders denken dat met erkenning van ‘Palestina’ het einde van het bloedige conflict dichterbij komt. Maar van dat idee maakte een Frans –Israëlische parlementariër begin deze maand gehakt.

Nadat een aantal Franse socialisten bij hun regering pleitte voor ‘Palestina’, sprak Meyer Habib de volgende woorden: ‘Denken ze (Frankrijk en Europa) nu echt dat het conflict eindigt als ‘Palestina’ wordt erkend?’