Aboutaleb tegen jihadisten: ga, maar er is geen weg meer terug

26 november 2014Leestijd: 3 minuten

De VVD wil potentiële Syriëgangers in Nederland houden, maar burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam ziet ze het liefst vertrekken. ‘Als iemand deze samenleving verdorven vindt, ga! Ga maar. Maar dan is er ook geen weg meer terug.’

Deze opmerkelijke uitspraak doet Aboutaleb woensdag in het AD. ‘Lever dan je paspoort in en neem het risico dat er bommen op je vallen. In die zin verschil ik hartgrondig met de Nederlandse regering van opvatting op dit punt.’

God

Aboutaleb zegt eerlijk dat hij niet weet wat Rotterdamse jongeren drijft om naar het kalifaat te vertrekken. Vaak worden excuses bedacht voor jihadisten; ze zouden niet worden geaccepteerd, of niet kunnen meedraaien in de Nederlandse samenleving.

‘Dat haal ik nergens uit,’ zegt Aboutaleb. ‘Ongetwijfeld zal het iemand een duwtje geven, maar er moeten andere argumenten een rol spelen. Het beeld dat opdoemt als ik kijk naar internationale media als Al-Jazeera, is dat een groot deel van deze mensen gedreven wordt door het ideaal van willen leven waar het woord van God verheven is tot wet.’

Juist omdat jihadisten zo zijn overtuigd van hun idealen, van het idee dat ze willen leven in een land dat ‘is vrijgemaakt van alle andere afgoderij in hun ogen’ is het nemen van maatregelen volgens Aboutaleb ‘zo goed als onmogelijk’.

‘Het ideaal waarnaar deze mensen willen leven, kun je niet bijsturen door iemand een baan te geven of door andere wetgeving te maken. Dat is een wereldbeeld dat iemand in zijn hoofd heeft en dat hoofd kun je niet resetten.’

Dom

Met zijn boodschap gaat Aboutaleb lijnrecht in tegen het kabinetsbeleid. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zei dinsdag nog dat het niet alleen dom is om geradicaliseerde moslims naar het kalifaat te sturen, maar vooral laf.

‘Het is dom omdat je helemaal niet van het probleem af bent. Van de ongeveer honderdzestig uitreizigers zijn er achttien gesneuveld en zijn er veel meer teruggekeerd. Je bent dus niet van een jihadist af als je ‘m laat gaan, in tegenstelling tot wat sommige partijen beweren,’ zegt Dijkhoff.

Aboutaleb wil moslims die naar Syrië willen vertrekken, met zijn boodschap een signaal afgeven. ‘Zodat ze beseffen wat ze op het spel zetten. Bij jonge mensen die enorm aan het dubben zijn met hun persoonlijke identiteit en ook hun religieuze identiteit zou de overheid kunnen interveniëren.’

Het is belangrijk om jihadisten erop te wijzen dat ze de stap maar een keer kunnen zetten: ‘Dat kan ook je dood betekenen. Wil je dat nou uiteindelijk? En wat betekent het voor de familie die achterblijft?’

Het kabinet wil geradicaliseerde moslims in Nederland houden, omdat het vreest dat zij nog radicaler terugkeren en een aanslag plegen net als Mehdi Nemmouche deed bij het Joods Museum in Brussel. Inmiddels is van 33 Nederlanders het paspoort afgenomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.