Weer een proces? Vervolging Wilders om Marokkanen-speech dreigt

09 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om PVV-leider Geert Wilders als verdachte aan te merken en hem te verhoren vanwege diens uitspraken over Marokkanen in maart. Het OM verdenkt de politicus van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Geert Wilders heeft het weer voor elkaar. Opnieuw wordt de politicus mogelijk door het OM vervolgd op grond van gedane uitspraken. Wilders beroept zich op zijn vrijheid van meningsuiting, maar het OM denkt deze keer een goede zaak te hebben.

6.400 aangiften

Naar aanleiding van uitspraken van Wilders over Marokkanen op 12 en 19 maart kwamen bij het OM 6.400 aangiften binnen. Justitie zegt een ‘uitvoerige juridische analyse’ te hebben gemaakt en is tot de conclusie gekomen dat de uitspraken ‘een verdenking van een strafbaar feit opleveren’.

Vrijheid van meningsuiting wordt in Nederland onder meer begrensd door artikel 137d in het Wetboek van Strafrecht. Hierin worden minderheden beschermd tegen personen die opzettelijk aanzetten tot haat tegen of discriminatie van die minderheden. ‘De verdenking is dusdanig, dat strafvervolging in de rede ligt,’ meldt het OM.

De wereld op zijn kop

‘Dit is de wereld op zijn kop,’ zegt Wilders in een reactie.

‘Het is schandelijk, terwijl de wereld in brand staat richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt. Het OM kan zijn tijd beter besteden door zich meer te richten op de Nederlandse Syriëgangers die voor meer dan driekwart uit Marokkanen bestaat. Dit is de wereld op zijn kop.’

Aangifte-inflatie

De vervolging zal Wilders ongetwijfeld de nodige publiciteit opleveren. Eerder werd hij in een geruchtmakend proces al vrijgesproken van haatzaaien en discriminatie. Toen waren het uitspraken over de islam die Wilders naar de rechtbank stuurden.

Er is een groeiende kritiek op de aangifte-inflatie in Nederland naar aanleiding van publieke uitspraken. Emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos vreesde eerder al voor een nieuwe vervolging van Wilders. ‘Het strafrecht is een volstrekt ongeschikt middel om politieke problemen op te lossen,’ vindt De Roos. De emeritus hoogleraar vreest voor ‘een zelfde circus’ als bij de vorige zaak rond Wilders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.