‘Strijd tegen IS is vergelijkbaar met die tegen de nazi’s’

03 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De strijd van geallieerde bondgenoten tegen de moslimterreur van Islamitische Staat (IS) is in de kern vergelijkbaar met de militaire operaties die de geallieerden uitvoerden tegen nazi-Duitsland gedurende de Tweede Wereldoorlog. In beide gevallen gaat het om het verdedigen van de eigen kernwaarden.

Met die uitspraak kwam premier Mark Rutte (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Kernwaarden

Rutte verwees naar zijn bezoek donderdag aan de de herdenking van de razzia in Putten, deze week zeventig jaar geleden. De Duitsers pakten toen 659 mannen uit het dorp op als vergeldingsactie voor een aanslag op een auto met vier Duitse militairen.

‘Wij moeten onze kernwaarden, als dat nodig is, met hand en tand verdedigen. Dat gold toen en dat geldt nu,’ zei Rutte. Hoewel er grote verschillen zijn en je altijd moet oppassen met historische vergelijkingen, is er volgens historicus Rutte wel sprake van een vergelijkbare situatie.

Wreedheden

‘Het vechten tegen organisaties en mensen die zich bedienen van de meest vreselijke wreedheden om hun doelen te bereiken. Of het nou de Tweede Wereldoorlog is en de strijd die Nederland, de geallieerden en de Nederlandse verzetshelden hebben gevoerd, in de kern draait het om dezelfde zaak: het gevecht voor het behoud van onze waarden en van onze samenleving, waar man en vrouw, homo en hetero, ongeacht welk geloof je hebt, iedereen gelijk is voor de wet en iedereen een bijdrage aan het land kan leveren en het nooit zo kan zijn dat geweld en de meest verschrikkelijke vormen van gewelddadigheid dat kunnen bestrijden’, sprak Rutte.

De premier zei dan ook erg blij te zijn met de ‘historisch’ brede steun van het parlement voor de bijdrage die Nederland levert aan de militaire missie tegen IS.

De militaire operaties worden door sommigen bestempeld als een ‘Derde Wereldoorlog’ of ‘Derde Golfoorlog’, maar daar wil Rutte niets van weten. ‘ISIS is geen staat. Volgens mij ben je in oorlog met een staat. ISIS is een terroristische organisatie en die bestrijden we. We zijn betrokken in een zware strijd.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.