Ook premier Rutte vindt de naheffing ‘heel vervelend’

31 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte realiseert zich dat de naheffing van de Belastingdienst ‘heel vervelend’ is.

Dit zei hij vrijdag in zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad.

Kan gebeuren

De premier zei dat het kabinet dit soort naheffingen graag wil voorkomen, maar dat het kan gebeuren dat dat niet lukt. Volgens Rutte is de  naheffing het gevolg van besluitvorming bij de begrotingsbesprekingen in het najaar van 2013.

Hij zei dat de Tweede Kamer eerder op de hoogte was van de naheffing en dat er dus niets is achtergehouden voor de Kamerleden. Ook zou de Belastingdienst geen fouten hebben gemaakt in de afwikkeling van de heffingen.

Onvolledig

Uit de Kamervragen die het CDA aan staatssecretaris Eric Wiebes (VVD) stelde blijkt echter dat de Kamerleden in ieder geval niet volledig op de hoogte waren. Zo was het voor donderdagavond bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoeveel burgers precies de dupe zouden worden van de naheffing en hoeveel zij zouden moeten betalen.

Hogere inkomens

Volgens de Belastingdienst worden vooral de hogere inkomens getroffen door de naheffingen. Voor Nederlanders met een belastbaar inkomen van 56.495 euro of meer is de vermindering van de algemene heffingskorting maximaal: zij moeten boven op de voorlopige aanslag die ze al hebben ontvangen nog 737 euro betalen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het grootste deel van de belastingplichtigen heeft een nadeel van 150 euro ten opzichte van de voorlopige aanslag. Dit zei staatssecretaris Wiebes vrijdag.

Inkomensafhankelijk

Vorig jaar besloten de coalitie en de oppositiepartijen D66, CU en SGP de heffingskorting voor 2014 inkomensafhankelijk te maken. Alleen de lagere inkomens, die tot 19.645 euro per jaar, ontvangen hierdoor nog de volledige korting van 2103 euro.

De Belastingdienst kon de maatregel door nog onduidelijke omstandigheden echter niet meenemen in de voorlopige aanslag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.