Hoe twee wiettelers het Nederlandse gedoogbeleid klemzetten

16 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Twee ‘principiële’ wiettelers uit Bierum (Groningen) zijn donderdag zonder straf weggekomen met het telen van hennep. De rechtbank in Groningen oordeelde donderdagmiddag dat hun teelt binnen het Nederlandse gedoogbeleid past.

Twee weken geleden werd er door het OM nog werkstraf geëist tegen het duo. De twee telen al jaren ‘uit principe’ en zijn al verschillende keren veroordeeld.

Schuldig

De man (49) en vrouw (39) vinden dat het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs niet klopt en willen dat veranderen. De verkoop van hasj is in Nederland namelijk wel toegestaan maar de teelt van hennepplanten niet. Het duo pleit ervoor dat de cannabisteelt wordt gelegaliseerd.

Sinds 2009 zijn verschillende hennepplantages van het stel ontmanteld in Bierum en heeft de politie 2.500 planten van hen in beslag genomen. De twee telers handelen tijdens de kweek van hun planten ‘volgens het boekje’: ze betalen de stroomrekening en belastingen en houden een transparante administratie bij. Ook leveren ze alleen aan door de gemeente goedgekeurde coffeeshops.

De rechtbank vindt de twee wel schuldig maar legt ze geen straf op omdat de teelt in overeenstemming is met het gedoogbeleid. In de uitspraak bevestigt de rechtbank dat het gedoogbeleid op sommige punten onduidelijk is. Volgens de rechtbank geeft het beleid niet aan hoe coffeeshops aan hun voorraad moeten komen terwijl de teelt ervan illegaal is.

Baanbrekend

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak ‘interessant’ en gaat hem verder bestuderen. Opvallend is wel dat er in april in Leeuwarden een vergelijkbare zaak was, waarbij er wél een straf werd opgelegd. Het is nog niet duidelijk of het OM tegen de uitspraak in beroep gaat.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) zegt tegenover Nu.nl de uitspraak ‘interessant’ te vinden. Ook hij wijst op de eerdere zaak in Leeuwarden en geeft aan dat de zaak ons beleid niet gaat veranderen ‘want we houden ons aan internationale verdragen’. Opstelten wijst de regulering van de wietteelt al een langere tijd af omdat het merendeel van de Nederlandse teelt volgens hem voor de export zou zijn.

D66 noemt de uitspraak in de Tweede Kamer ‘baanbrekend’. D66-Kamerlid Magda Berndsen vindt het voornemen van Opstelten om de hennepteelt illegaal te houden ‘niet langer houdbaar’ na deze uitspraak. D66 pleit al langer voor de regulering van de wietteelt. Volgens de partij zou dat gezondheidsrisico’s en brandgevaar beperken en kan politiecapaciteit dan voor nuttigere doeleinden worden ingezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.