Het gaat slecht met de PvdA? Baantjesmachine draait op volle toeren

18 oktober 2014Leestijd: 3 minuten
''

Slechte verkiezingen, slechte peilingen. Toch komen veel PvdA-bestuurders goed terecht, vooral in de zorg. En onder burgemeesters is de partij nog altijd koploper.

Met de PvdA gaat het slecht, maar de PvdA’ers zelf draaien uitstekend. Na de historische nederlaag bij de raadsverkiezingen verslechteren de peilingen. De media beschrijven een muitende Tweede Kamerfractie en een falend leiderschap van Diederik Samsom.

Maar als banenmachine loopt de PvdA goed. Prominent voorbeeld is de recente benoeming van Mariëtte Hamer als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad.

Burgemeesters

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 32,4 procent van de Nederlanders een PvdA-burgemeester, 30,8 procent een VVD’er en 26,8 procent een CDA’er. Nog geen 4,8 procent van de Nederlanders heeft een D66’er.

SP- of PVV-burgemeesters zijn er niet. De recente benoeming in Groningen bevestigt dit beeld. SP en D66 zijn daar groter dan de PvdA. Maar het werd een PvdA’er: Peter den Oudsten (62).

Zorg

In de zorg regent het helemaal banen en nevenfuncties voor PvdA’ers. Zo werd Ella Kalsbeek, oud-PvdA-Kamerlid en staatssecretaris van Justitie, in augustus voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Tonny van de Vondervoort (64) trad op hetzelfde moment aan als voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Zij was eerder voor de PvdA wethouder in Groningen, gedeputeerde in Zuid-Holland en staatssecretaris Binnenlandse Zaken. De directeur daar is trouwens de in maart aangetreden Hugo Backx (56), die in 2009 als PvdA-wethouder te Tilburg struikelde over het Adjetheater.

In juli benoemde het kabinet voormalig PvdA-senator Pauline Meurs (61) tot voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg. In januari krijgt zij er via een fusie de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling bij. In maart verkoos PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn oud-PvdA-voorzitter Marjanne Sint (65) tot voorzitter van Transitie Autoriteit Jeugd, die de decentralisatie van de jeugdzorg helpt invoeren.

Gemeenten

Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken lanceerde voormalig PvdA-fractieleider in de Eerste Kamer Han Noten (56) als voorzitter Transitiecommissie Transitiecommissie Sociaal Domein. Noten bekijkt of de gemeenten alle decentralisaties wel aankunnen.

Ook Guusje ter Horst (62), oud-minister van Binnenlandse Zaken en nu PvdA-senator, heeft een nieuwe functie: voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Partijgenoten Gerdi Verbeet (oud-Kamervoorzitter) en Marleen Barth (fractieleider in de Eerste Kamer) zitten al langer in de zorg: voorzitter van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, respectievelijk vicevoorzitter van apothekersorganisatie KNMP.

Vorige week maakte PvdA-bewindsman Martin Van Rijn bekend welke partijgenoot ‘ambassadeur van de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden’ zou worden: Rinda den Besten. Zij moet toezien op de 20 miljoen euro per jaar aan decentralisatie-uitkering GIDS (‘Gezond In De Stad’).

Den Besten blijft voorzitter van de PO-raad (basisscholen en primair onderwijs) en was eerder PvdA-wethouder in Utrecht. Commentaar van de nieuwe ambassadeur: ‘Samen kunnen we meer.’ Dat sloeg op de gebroederlijke aanpak van gemeenten, niet op de PvdA-banenmachine.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.