politiek

Nog geen ‘bed, bad en brood’ voor illegalen: vijf vragen

01 september 2014Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam, en andere gemeenten hebben geen duidelijkheid gekregen over een onderdakvoorziening voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Hij wil ze ‘bed, bad en brood’ bieden, maar het kabinet stemt daar niet mee in.

Waarom wil Van der Laan asielzoekers onderdak bieden, en waarom wil staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) daar niet mee instemmen. Vijf vragen en antwoorden over de opvang van illegalen.

1. Wat wil Amsterdam de uitgeprocedeerde asielzoekers precies bieden?

Van der Laan maakte donderdag bekend dat hij illegalen in Amsterdam wil onderbrengen in een nachtopvang, die vergelijkbaar is met een daklozenopvang. ‘Iedereen die op straat zwerft, moet toegang hebben tot bed, bad en brood, net als daklozen.’

De burgemeester wees erop dat dit alleen werkt, als heel Nederland meedoet. ‘Voorzieningen voor iedereen, maar overal.’

2. Waarom wil Van der Laan deze groep onderdak bieden?

Amsterdam zit al langere tijd in de maag met asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd, maar niet teruggaan naar het land van herkomst. Sommige illegalen zeggen dat ze niet terug kunnen, omdat ze niet over de juiste papieren zouden beschikken.

Een groep van 120 illegalen zwerft door de hoofdstad, en gaat van kraakpand naar kraakpand. Momenteel zitten ze in een gebouw dat de ‘vluchtgarage‘ wordt genoemd. Het College voor de Rechten van de Mens waarschuwde eerder dat de situatie er ‘erbarmelijk’ is.

3. Staatssecretaris Teeven wil niet instemmen met het plan. Waarom niet?

Teeven wil wachten op een besluit van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de opvang van asielzoekers. Voor die tijd wil hij geen beslissing nemen over de ‘bed, bad en brood’-opvang, zoals Van der Laan die voorstelt.

Van der Laan en Teeven spraken maandag met elkaar over het onderwerp. Teeven liet via zijn woordvoerder weten dat de staatssecretaris er ‘in principe niet voor is om opvang te verzorgen voor mensen die moeten vertrekken‘. De uitspraak van de ministers wordt in oktober verwacht.

4.  Is Amsterdam de enige gemeente met dit probleem?

Zeker niet. Ook de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) kampt met een groep van tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers die door de stad zwerven. Een groep van zestig illegalen verblijft momenteel in de Sacramentskerk, maar zij moeten daar voor dinsdag 09.00 uur weg.

De brandweer heeft aangegeven dat het gebouw brandgevaarlijk is en niet geschikt voor bewoning. ‘Het kan gewoon niet langer,’ zegt een woordvoerder van de gemeente. Eerder bivakkeerden de illegalen in een tentenkamp bij het Centraal Station.

5. Wat gaat Van der Laan nu doen?

De Amsterdamse burgervader zegt dat hij begrip heeft voor het besluit van Teeven. Van der Laan zegt dat hij doorgaat met het zoeken naar een andere vorm van sobere opvang. Hij doet dat samen met de drie andere grote steden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.