politiek

Samsom: spreek elkaar aan op gebrekkige integratie en racisme

23 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

De oorlogen elders in de wereld zorgen ook voor spanningen en verdeeldheid in Nederland. We moeten elkaar daarom meer durven aanspreken op gebrekkige integratie en racisme

‘We moeten de fragiele vooruitgang in Nederland niet laten wegspoelen door de oorlogen elders,’ schrijft PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag op de opiniepagina van de Volkskrant.

Verdeeldheid

Volgens de PvdA’er maken de conflicten in het Midden-Oosten ook verdeeldheid in Nederland los.

‘De oorlogen elders brengen spanningen rechtstreeks naar Nederland. De begrijpelijke solidarisering met het onbeschrijfelijke leed in Gaza leidt tot tegenover elkaar staande groepen in Nederland. De extreme barbarij van IS zorgt ook hier voor extreme reacties. De voedingsbodem voor wederzijds onbegrip of zelfs haat blijkt helaas nog vruchtbaar in Nederland. Discriminatie is overal vindbaar en te veel jongeren met een allochtone afkomst voelen steeds minder verbinding met de Nederlandse waarden.’

Samsom pleit er daarom voor om meer lef te tonen en elkaar aan te spreken op gebrekkige integratie en racisme: ‘Er gaat ook veel goed, maar we mogen die fragiele vooruitgang nu niet laten wegspoelen door de oorlogen elders. Dat betekent dat er op alle fronten een tandje bij moet. Meer lef om elkaar aan te spreken op gebrekkige integratie. Een consequente aanpak van discriminatie in iedere vorm.’

Optimisme in roerige tijden

Het optimistische pleidooi van Samsom komt op een moment waarin zijn PvdA in een diep dal bivakkeert. In de peilingen zijn de sociaaldemocraten de zesde partij.

De Pvda moet volgend jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen een derde nederlaag op rij zien te voorkomen. Komende week zal in Wageningen tijdens de jaarlijkse fractiedagen worden gesproken over de problemen rond de partij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.