politiek

Henry Keizer gooit handdoek in de ring

18 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Henry Keizer stapt op als voorzitter van de VVD. Zijn herbenoeming tijdens het partijcongres aanstaande zaterdag is daarmee van de baan. Eerder legde Keizer de voorzittershamer tijdelijk neer, omdat de ethische commissie van de VVD onderzoek naar hem doet.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Dit heeft de VVD zojuist bekendgemaakt. In een brief aan het hoofdbestuur van de VVD liet Keizer weten dat hij zijn functie als voorzitter per direct neerlegt. In zijn brief aan het bestuur citeert Keizer de liberaal Thorbecke: ‘Wat het licht is in de natuur, is de openbaarheid in het politieke leven.’ Keizer zegt dat de partij een voorzitter nodig heeft die zich ten volle kan inzetten voor de VVD. Hij acht zichzelf daar, nu hij onderzocht wordt door de ethische commissie, niet toe in staat.

Het bestuur van de VVD staat achter de beslissing van Henry Keizer. Vicevoorzitter Jeannette Baljeu benadrukt dat Keizer de motor was achter de vernieuwde VVD. Demissionair premier Mark Rutte noemt het besluit van Keizer ‘moedig’. ‘Ook persoonlijk heb ik de afgelopen jaren met veel plezier met Henry samengewerkt. Ik wens hem veel sterkte in deze heftige tijd.’

Follow the Money

De positie van Keizer werd omstreden, toen onderzoeksplatform Follow the Money van Eric Smit de overname van crematoriumbedrijf de Facultatieve BV onderzocht. Keizer zou een schijntje hebben betaald voor dit bedrijf, dat tientallen miljoenen waard was.

Hierover zegt Keizer: ‘Het is nodig, ook in het belang van de medewerkers van het bedrijf, dat ik mij de komende tijd concentreer op het weerleggen van de stroom onware beschuldigingen en insinuaties die naar voren zijn gebracht.’ Hij ontkent dus nogmaals dat hij onethisch zou hebben gehandeld.

Aanklacht wegens oplichting

Deze week maakte financieel actievoerder Pieter Lakeman bekend dat hij Henry Keizer aanklaagt voor oplichting. ‘Die aanklacht is in behandeling genomen,’ zegt Lakeman tegen elsevier.nl. Het aftreden van Keizer noemt Lakeman een ‘verheugende ontwikkeling.’ ‘De VVD heeft zich van een stuk ballast ontdaan.’

‘De kans dat het OM overgaat tot vervolging is hiermee groter geworden,’ zegt Lakeman. ‘Ik was al optimistisch, maar dat optimisme is verder toegenomen. Het verbaast me overigens niet dat hij schuld ontkent. Uit die verklaring blijkt alleen maar dat er een advocaat heeft meegelezen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.