Huidkanker genezen? Dat begint bij jezelf

- Door Erik de Heus, CEO SkinVision -

Uit gegevens van Nederlandse Kankerregistratie blijkt dat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker is in Nederland. Jaarlijks wordt bij 70.000 mensen huidkanker geconstateerd en dit groeit ieder jaar met 6%. De meest voorkomende vormen zijn BCC, SCC en melanoom. Het melanoom is de meest agressieve vorm waaraan jaarlijks 800 patiënten overlijden.

Dit aantal van 800 sterftegevallen is al een aantal jaren stabiel, maar dit kan verlaagt worden. Wanneer een melanoom namelijk in een vroeg stadium wordt ontdekt is de overlevingskans groter. Huidkanker is een vorm van kanker die door individuen zelf moet worden ontdekt om de overlevingskans te vergroten. Deze vroege herkenning vindt vaak nog niet plaats door verschillende redenen:

  • Het gezondheidssysteem herinnert mensen er niet aan dat ze hun huid regelmatig moeten checken zoals dat bijvoorbeeld wel gebeurt met je gebit (volgens richtlijnen iedere 6 maanden naar de tandarts)
  • Mensen weten vaak niet dat zij een risico lopen en checken daardoor hun huid niet
  • Daarnaast weten zij vaak niet waar ze precies op moeten letten

Technologie en kennis als oplossing

Zoals gezegd moet je zelf een plekje ontdekken en vaak jezelf ervan overtuigen dat het er niet goed uitziet waarna je een afspraak maakt bij de huisarts om het te laten controleren. Dit is toch een drempel, kost tijd en kan je derhalve tegenhouden dit te doen. Terwijl juist die vroege herkenning voor huidkanker zo belangrijk is. Gelukkig kan technologie ons daar in helpen en hier komt SkinVision je badkamer in. SkinVision is een mobiele applicatie, gebouwd in de cloud, die zich richt op het gezond houden van jouw huid en helpt bij de vroege herkenning van huidkanker. Via de SkinVision-app kan je een foto maken van een verdachte plek op je huid en binnen 30 seconden weet jij of die plek een risico vormt. Zo wordt het voor jou gemakkelijk om een plek direct te checken en het advies is om dit 4 keer per jaar te doen. Hierdoor kom je erachter of je toch een bezoek moet brengen aan een huisarts en/of dermatoloog. Met een app die je continu bij je hebt en kan gebruiken in je eigen vertrouwelijke omgeving, kan je op ieder moment van de dag even je huid checken zonder jezelf er eerst van te moeten overtuigen dat er inderdaad iets mis is. Dit verlaagt de drempel, scheelt tijd en voorkomt kopzorgen en late herkenning.

De app voorkomt kopzorgen en late herkenning om die 95% van de gevallen van huidkanker herkent, waaronder de meest agressieve vorm melanoom. Door deze vroege herkenning hoef jij geen onnodig bezoek te brengen aan een huisarts en/of dermatoloog. Dit heeft weer positieve gevolgen voor de werkdruk van huisartsen en dermatologen. Huisartsen ervaren namelijk een hele hoge werkdruk doordat meer dan 80% van de bezoeken aan een huisarts onnodig zijn. Kijkend naar dermatologen is dit percentage 50%. Doordat je nu van tevoren al weet of een bezoek nodig is, verlaag je daar dus ook de werkdruk van jouw dokter mee.

Specialistische kennis en controle

Naast het gemak van het gebruik van de app is het van belang dat de kwaliteit op orde is en er dus een hoge herkenning score is voor gevaarlijke plekken. Deze kwaliteit wordt bereikt door de combinatie van een aantal factoren. Allereerst werkt de herkenning van de huid vlekken met een door machine learning ontwikkeld netwerk waarbij foto’s worden vergeleken met duizenden andere foto’s van ziektebeelden. Dit netwerk is opgezet door een team van wiskundigen, IT’ers en dermatologen om een hoge mate van zekerheid te kunnen garanderen. Daarnaast heeft SkinVision ook een kwaliteitscontrole systeem die ervoor zorgt dat de foto’s die gebruikt worden van goede kwaliteit zijn om het beste antwoord te geven. Dermatologen en image specialisten werken aan deze kwaliteitscontrole om te zorgen voor een hoge nauwkeurigheid van de gehele applicatie.

Daarnaast is voor ons de schaalbaarheid en het kwaliteitsmanagement van de app van groot belang. Daarom maken wij, voor de schaalbaarheid, gebruik van de diensten van Amazon Web Services (AWS) Cloud services. Het is namelijk voor ons niet mogelijk om te plannen hoeveel mensen de app gebruiken op een dag. En omdat het voor ons van groot belang is dat het voor iedereen altijd beschikbaar is, zorgt AWS Cloud ervoor dat er onbeperkte schaalbaarheid mogelijk is op het systeem. In dat proces houden wij wel de regie over de veiligheid en betrouwbaarheid van de gegevens om onze klanten het hoogste kwaliteitsniveau te geven met de juiste naleving van de wet- en regelgeving. Voor mensen die de app gebruiken betekent het dat zij zich geen zorgen hoeven te maken over de veiligheid van hun gegevens en functionaliteit van de app.

De toekomst

In de huidige maatschappij wordt het bewust zijn van onze gezondheid steeds belangrijker. Op een gegeven moment zal je, mede door de ontwikkelingen van gezondheidsapps, geen excuus meer hebben om geen informatie te hebben over je gezondheidstoestand. Er zullen steeds meer programma’s aangeboden waardoor jij zelf de eerste stap van preventie en/of herkenning kan zetten. Zo zie je al dat verzekeraars als CZ, Ohra en Nationale Nederlanden dit maatschappelijke belang ook zien door een app als SkinVision te vergoeden.

Als je alles namelijk kan checken via je telefoon die gewoon in je broekzak zit dan wordt de drempel heel laag. Door het gemak van het gebruik van applicaties zoals SkinVision en de groei van de maatschappij naar een bewuster leven zal je merken dat ook jij, als individu, graag die ene plek op je huid wilt checken. Met een drempel zo laag kan je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. En dan help je ons ook nog ons gezamenlijk doel te behalen: in de komende tien jaar 250.000 levens redden van de ziekte huidkanker.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.