Waarom goede beleggers verder kijken dan het rendement

Bij goed beleggen komt meer kijken dan het kopen van veelbelovende aandelen. Het spreiden van risico’s is misschien nog wel belangrijker. Zo voorkomt u dat u door een slechte belegging een verlies lijdt dat u niet of nauwelijks meer kunt goedmaken. Maar hoe doet u dat? En waar moet u aan denken? Pictet Asset Management legt het uit.

In het huidige beursklimaat hebben beleggers vooral oog voor het mogelijke rendement op de aandelenmarkt. Op de lange termijn leverde een belegging in aandelen in het verleden meer op dan bijna alle andere beleggingsvormen. Een investering in een breed mandje aandelen zoals de MSCI World Index – die bestaat uit meer dan 1.500 van de grootste concerns ter wereld – had de afgelopen jaar gemiddeld 8 procent per jaar opgeleverd. Het rendement van sommige aandelen lag nog veel hoger. Wat te denken van een bedrijf zoals Amazon, waarvan de beurskoers binnen tien jaar omhoog is geschoten van 100 dollar naar bijna 2.000 dollar. Dit soort successen maakt het een leuke bezigheid om op zoek te gaan naar veelbelovende aandelen.

 

De volgende Amazon

Wereldwijd zijn er echter miljoenen beleggers die op zoek zijn naar de volgende Amazon. Het is bijna onmogelijk om eigenschappen te vinden bij een bedrijf die anderen nog niet op het spoor zijn. Bovendien bestaat er ook een gevaar dat bepaalde zaken over het oog worden gezien. Het aandeel Volkswagen daalde bijvoorbeeld met bijna 60 procent in de weken na het nieuws over het sjoemelschandaal, terwijl de koers van BP halveerde in de periode na de olieramp met het platform Deepwater Horizon in de golf van Mexico. De beste bescherming tegen dergelijke tegenvallers is het verdelen van uw vermogen over meer bedrijven. Zo voorkomt u dat u door een slechte belegging een verlies lijdt dat u niet of nauwelijks meer kunt goedmaken.

Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe bepaalt u bijvoorbeeld of een aandeel een goede belegging is? En wanneer moet u verkopen? Fondsbeleggen maakt de drempel van de beurs een stuk lager. Als u gaat beleggen is het niet nodig om alle ins en outs van de beleggingswereld te kennen – net zomin als u een vakkundig monteur moet zijn om auto te rijden. Om de kans op ongelukken te verkleinen is het in beide gevallen echter wel verstandig om samen te werken met een specialist. Met een actief beleggingsfonds bent u ervan verzekerd dat iemand met verstand van zaken achter het stuur zit en op zoek gaat naar veelbelovende aandelen. Een fondsbeheerder zal u niet volledig beschermen tegen brede koersschommelingen op aandelenmarkten. Maar hij helpt u wel bij het vermijden van beleggingsfouten.

Risico verlagen

Het voordeel van spreiding is dat een tegenvaller geen directe invloed heeft op het rendement. Nobelprijswinnaar Harry Markowitz omschreef spreiding daarom als het enige cadeautje dat de beleggingswereld u zal geven. Een vuistregel is om uw vermogen over ten minste 20 tot 30 aandelen te verdelen. Zo compenseert u het verlies op het ene aandeel met de winst op het andere. Bij de meeste banken of brokers bent u wel flink wat geld kwijt aan transactiekosten. Daar komt bij dat het heel veel tijd kost om de nieuwsstroom van al deze bedrijven goed te volgen. In de praktijk zal u zelfs nog meer ondernemingen in de gaten moeten houden, zodat u weet welk aandeel u moet kopen zodra er een plaatsje vrijkomt in uw aandelenselectie.

Gespreid beleggen

Er zijn verschillende manieren om goed gespreid te beleggen, zoals beleggingsfondsen en ETF’s. Zoals de zelfrijdende auto volop in de schijnwerpers staat binnen de technologiesector, trekken indexfondsen en ETF’s de aandacht in de financiële wereld. Dit zijn beleggingsfondsen zonder menselijke fondsbeheerder. Ze beleggen simpelweg in alle aandelen die ook in een grote beursindex zitten, waarvan ze het koersverloop zo goed mogelijk proberen te volgen. Het voordeel van deze indexvolgende fondsen is dat de kosten relatief laag liggen. De uitgaven aan de fondsbeheerder analisten en andere specialisten worden per slot van rekening uitgespaard. De lage kosten zijn een belangrijke reden waarom indexvolgende fondsen snel terrein winnen.

Beleggen met oog op de toekomst

Een verstandige belegger let op de kosten, maar hij staart zich er niet blind op. Traditionele fondsen met een beheerder van vlees en bloed hebben in andere belangrijke opzichten een flink streepje voor. Ze kiezen bijvoorbeeld actief positie met het oog op de toekomst. Dat is een verschil met het passieve karakter van indexvolgende fondsen. In die index wegen de grootste bedrijven het zwaarste mee. Dit zijn de ondernemingen waarvan de beurskoers in de voorgaande jaren het snelst gestegen is. Er is echter geen enkele garantie dat de winnaars uit het verleden ook de winnaars van de toekomst gaan worden.

Geen omkijken naar uw beleggingen

Zelfs als het u als beginnende belegger lukt om een goede aandelenselectie samen te stellen, bent u er nog niet. U zult tijd moeten inruimen om het financiële nieuws te volgen en het koersverloop op de beurs, zodat u op tijd de keuze kunt maken om een aandeel te verkopen of om juist bij een ander bedrijf in te stappen. Met fondsbeleggen hebt u veel minder omkijken naar uw vermogen. Zelfs als u op vakantie bent, sturen de specialisten van Pictet AM bij wanneer dat nodig is. U moet er wel rekening mee houden dat fondsbeleggen kosten met zich meebrengt. De ervaring leert echter dat deze kosten zich terugbetalen door de aanzienlijke tijdsbesparing en het vermijden van kostbare beleggingsfouten.

De winnaars van morgen

Het opsporen van de winnaars van morgen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wereldwijd zijn er tienduizenden aandelen waar een fondsbeheerder in kan beleggen. De Zwitserse fondsbeheerder Pictet AM kiest voor een themabenadering bij het opsporen van veelbelovende aandelen. Aan de hand van grote trends zoals vergrijzing en klimaatverandering analyseert Pictet AM welke bedrijven een sleutelrol spelen bij het aanpakken van de uitdagingen waar wij en onze planeet voor staan. Een ander voordeel van actief beheerde fondsen is dat het mogelijk is om bepaalde bedrijven bij voorbaat uit te sluiten, bijvoorbeeld omdat de normen en waarden niet overeenkomen. Fabrikanten van controversiële wapens komen bijvoorbeeld niet in aanmerking voor de fondsen van Pictet AM.

Eigen koers kiezen

Indexvolgende fondsen zullen na aftrek van kosten altijd een rendement halen dat lager ligt dan de beursindex die ze volgen. Actief beheerde fondsen hebben de kans om een rendement te halen dat hoger ligt dan het beursgemiddelde. Dat lukt echter lang niet altijd. In veel gevallen wordt het achterblijvende rendement veroorzaakt doordat de fondsportefeuille sterk lijkt op de samenstelling van de index. Dan is het wel heel lastig om na aftrek van kosten het verschil te maken. Met de thema-aanpak vaart Pictet AM juist een eigen koers, met een sterke focus op bedrijven die relatief goede groeivooruitzichten hebben.

Voordeel van een specialist

Bij Pictet AM beheren wij wereldwijd ruim 160 miljard euro. Dankzij die schaal liggen de in- en uitstapkosten veel lager dan voor particuliere beleggers. Bij elk van onze fondsen staan twee of meer beheerders per fonds aan het roer, die samenwerken met een groot team van ervaren beleggingsspecialisten. Hierdoor kunnen ze uit een wereldwijd beleggingsuniversum van honderden aandelen, obligaties en andere beleggingsinstrumenten een gebalanceerde portefeuille opbouwen. Pictet AM beheert behalve themafondsen ook beleggingsfondsen die gericht zijn op verschillende marktsegmenten, bijvoorbeeld aandelen of obligaties in Europa of Azië. Dankzij het team van circa driehonderd beleggingsspecialisten heeft u bovendien de zekerheid dat er altijd een expert is die de ontwikkelingen rondom uw beleggingen volgt. Ook wanneer u werkt, een avondje gaat stappen of geniet van een welverdiende vakantie. Een geruststellend idee, te weten dat iemand over uw aandelenportefeuille waakt.

Nieuwsbrief

Wordt u graag op de hoogte gehouden van de laatste trends en ontwikkelingen binnen beleggen? Meld u hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Volg ons ook op Twitter

Wilt u op de hoogte blijven van beleggingskansen die ontstaan door megatrends zoals vergrijzing, klimaatverandering en bevolkingsgroei? Volg ons dan nu ook op Twitter.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.