Hoe Nederland bezig is om zo groen mogelijke energie te produceren

Groene stroom is energie die wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Hierbij kun je denken aan stroom afkomstig uit biomassa, zon, wind of water.

Groene stroom wordt steeds populairder onder particulieren en is daarnaast ook een belangrijk onderdeel van de strategie op Europees niveau. Uit diverse onderzoeken van het CBS is echter gebleken dat Nederland nog beneden gemiddeld scoort als het gaat om gebruik van duurzame energie. Nederland haalt momenteel slechts 6.6 procent van zijn energie uit duurzame oplossingen. In Denemarken of Oostenrijk wordt bijvoorbeeld ruim 30 procent van de energie duurzaam opgewekt. Nederland heeft het doel gesteld om in 2020 dit percentage naar 14 procent te hebben opgehoogd.

Welke oplossingen bedenkt Nederland nu

Van de totale duurzame energie wordt 4,08 procent gewonnen uit biomassa. Deze methode wordt bijvoorbeeld vaak toegepast in de provincie Groningen. Daarnaast zie je ook steeds vaker dat huishoudens gebruik maken van zonnepanelen. De overheid verstrekt geen subsidies, maar wel is het mogelijk voor particulieren om een gedeelte van de belasting die over de zonnepanelen zijn betaald, terug te krijgen via de fiscus. Dit maakt het voor particulieren interessant om duurzame oplossingen te overwegen.

Wind wordt ook veel gebruikt in Nederland om energie op te wekken. Dankzij technologische ontwikkelingen worden er steeds vaker windmolens op zee geplaatst. Hierbij worden ruimtes zo optimaal mogelijk benut wat leidt tot de beste resultaten.

Groene stroom kopen

Als je groene stroom wilt kopen, dan is handig om de diverse aanbieders te vergelijken op het gebied van duurzaamheid. Vergelijk energie hier. Je krijgt zo een goed overzicht met van de beschikbare aanbieders en de tarieven. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste energieleverancier kiest met de beste prijs waarbij het groene thema centraal staat. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, dan is het aan te raden om een specialist hulp te vragen. Je weet dan zeker dat je de juiste keuze maakt en jouw steentje bijdraagt aan de ontwikkeling van duurzaamheid.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.