De oceaanfoto’s van Cristina Mittermeier roepen op tot actie

Met steun van het Rolex Perpetual Planet Initiative maakt de Mexicaanse oceaanfotografe Cristina Mittermeier foto’s die ons inspireren en aansporen om het blauwe hart van de planeet te beschermen.

Rolex steunt innovatieve projecten die de oceanen beschermen

Wie zich op uitzonderlijke wijze inspant om de oceanen te beschermen, heeft altijd al op de steun van Rolex mogen rekenen. Van duikers met een baanbrekende ‘rebreather’, een toestel dat uitgeademde lucht hergebruikt, tot een geavanceerd herstelprogramma voor koraalriffen: het Rolex Perpetual Planet Initiative steunt tal van innovatieve projecten waarmee pioniers proberen de oceanen te begrijpen en te bewaren.

Cristina Mittermeier heeft een miljoen volgers op Instagram

Tot de pioniers die ijveren voor een beter begrip en het behoud van de oceanen, behoort de Mexicaanse fotografe Cristina Mittermeier. Als erkend storyteller, Rolex Testimonee en gezicht van het nieuwe ‘Reach for the Crown’-programma geeft ze gestalte aan de excellentie waarnaar het Zwitserse horlogemerk streeft.Cristina Mittermeier is de eerste vrouwelijke fotograaf met een miljoen volgers op Instagram. Ze kan een breed publiek mobiliseren. Mittermeier is wereldwijd bekend om haar uitzonderlijke oceaanfoto’s. Met haar visuele storytelling wil ze de aandacht vestigen op de veranderingen die dringend nodig zijn om onze zeeën te behoeden. Momenteel wordt 8 % van de oceanen beschermd, maar meer dan honderd landen hebben zich de opdracht gesteld om dat tegen het jaar 2030 op te trekken tot 30 %. Die internationale verbintenis maakt de missie van mensen als Mittermeier belangrijker dan ooit.

De foto’s van Cristina Mittermeier spreken een universele taal

Hoewel ze opgroeide in de bergen van Centraal-Mexico, in de louter door land omsloten stad Cuernavaca, wilde Cristina Mittermeier haar leven wijden aan de oceanen. Haar fascinatie voor de oceanen startte met foto’s in boeken en leidde haar naar het Monterrey Institute of Technology and Higher Education. Ze studeerde er biochemische engineering en ging aan de slag ging als mariene bioloog. Al vlug besefte ze dat aan wetenschap alleen niet genoeg had. Haar onderzoek bereikte niet het grote publiek, terwijl ze de ambitie koesterde om mensen in beweging te krijgen.Dat lukt veel beter met foto’s. Mittermeier ontwikkelde het talent om treffende foto’s te maken. Ze verbeterde haar vaardigheden door deel te nemen aan het Fine Art Photography-programma aan het Corcoran College for the Arts in Washington. “Iedereen begrijpt fotografie”, zegt ze. “Foto’s spreken een universele taal en hebben een onvergelijkbare macht om te inspireren en aan te sporen om actie te ondernemen. Ik gaf de biologie op, om een stem te geven aan de oceanen en aan de mensen die van de oceanen afhankelijk zijn. Ik wilde hun verhalen vertellen met mijn camera.”

Cristina Mittermeier: drie decennia van moedige journalistiek

Cristina Mittermeier ontving tal van prijzen voor haar werk. In 2021 werd ze bekroond met de Seattle Aquarium Sylvia Earle Medal, als erkenning voor drie decennia van moedige journalistiek. Haar carrière bracht haar in meer dan 130 landen en naar elk continent van de planeet. Vaak in opdracht van het magazine National Geographic, maar haar beelden haalden andere media zoals TIME, The New York Times, The Washington Post, CNN en Bloomberg TV. In 2018 werd ze uitgeroepen tot een van National Geographic’s Adventurers of the Year.In 2005 richtte Mittermeier de International League of Conservation Photographers (ILCP) op, dat fotografen een podium geeft voor hun ethische storytelling over leefmilieu en natuurbehoud. En met haar partner, de eveneens vermaarde Canadese oceaanfotograaf Paul Nicklen, stichtte ze de non-profitorganisatie SeaLegacy, een wereldwijd marketing-, communicatie en educatief platform op het snijvlak van kunst, wetenschap en milieubehoud. Vanuit het streven naar klimaatactie en duurzame oplossingen ontwikkelen filmmakers, fotografen en storytellers er contentstrategieën. Met hun verhalen willen ze aanzetten tot het beschermen van de oceanen.

De foto’s van Cristina Mittermeier dienen een hoger doel

Met de steun van het Rolex Perpetual Planet Initiative ondernamen Cristina Mittermeier en Paul Nicklen meer dan 45 expedities, documenteerden meer dan 765 specimen en maakten meer dan 7 miljoen beelden, waarvan sommige in het collectieve geheugen zijn terechtgekomen. Denk aan de aangrijpende scène van een school roggen die een synchrone dans uitvoeren, of van walvissen die kilometers diep duiken op zoek naar voedsel.

Toch is het Mittermeier nooit alleen om de schoonheid van de foto’s te doen. Door hun aandacht op urgente kwesties te vestigen, wil ze zoveel mogelijk mensen oproepen om in actie te komen. Mittermeier treedt op als mentor van jonge milieubeschermers en moedigt vissers aan om hun stem te laten horen en de agenda van hun overheden te beïnvloeden.

“Het maakt me telkens gelukkig wanneer een van mijn foto’s voor een hoger doel wordt aangewend”, zegt ze. “Mensen die voor een goed doel opkomen en een foto van mij gebruiken om dat te visualiseren: dat verschaft me veel vreugde en ik reken dat tot mijn grootste prestaties.”

De foto’s van Cristina Mittermeier brengen een boodschap van hoop

De foto’s van Cristina Mittermeier laten zien hoe nauw ons menselijke welzijn verbonden is met de gezondheid van de oceaan. Ze brengen ook de omvang en de urgentie van de bedreigingen aan het licht – van de vervuiling met plastic tot de klimaatverandering – en hoe die bedreigingen het leven van mens en dier beïnvloeden. Haar foto van een hongerige ijsbeer die zichzelf over de barre arctische toendra voortsleept, lokte in 2017 een wereldwijde discussie uit over de invloed van de klimaatverandering op de poolgebieden.

Mittermeier wordt veel gevraagd als spreker op fora als de Convention on Biological Diversity. In 2022 hield ze in Lissabon een toespraak op de UN Ocean Conference. Ze sprak ook op het World Economic Forum in Davos en bracht er een sterke, optimistische boodschap.

Hope is de titel van het boek dat ze met steun van Rolex uitbracht. Haar favoriete foto’s en verhalen staan erin. “Het boek belichaamt de veerkracht van onze planeet en de connectie tussen mens en natuur”, zegt Cristina. “Ik wil helpen om ervoor te zorgen dat de volgende generaties het wonder en de schoonheid van de oceaan kunnen ervaren zoals ik.”

Rolex steunt personen en organisaties die voor de problemen van de planeet oplossingen zoeken en ontwikkelen en die zo bijdragen tot het verbeteren van de wereld en bewaren van de planeet voor de volgende generaties.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Klimaatpioniers

De Rolex National Geographic explorers of the year 2025 onthullen de geheimen van de pinguïns

De Argentijn Pablo Garcia Borboroglu is een mariene bioloog, milieubeschermer en Laureaat van de 2019 Rolex Awards. De Brit Bertie Gregory maakt bekroonde natuurdocumentaires. De twee werden benoemd tot 2025 Rolex National Geographic Explorer of the Year, als erkenning voor hun gezamenlijke werk. Hun documentaire Secrets of the Penguins brengt het verhaal van de pinguïns […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Andrew Bastawrous laat tien miljoen mensen beter zien

Dankzij Peek Vision, het project van de Britse arts en Rolex Award-laureaat Andrew Bastawrous, wordt het gezichtsvermogen van intussen meer dan 10 miljoen mensen in Afrika en Azië getest en verbeterd. Miljoenen mensen op de wereld zijn slechtziend. Een beperkt gezichtsvermogen is doorgaans behandelbaar, maar veel mensen leven in moeilijk bereikbare gebieden, waar de moderne […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Hoe de CERN & Society Foundation de volgende generatie wetenschappelijke onderzoekers inspireert

Wetenschap toegankelijk maken voor de volgende generatie. Dat is de missie van CERN (de Europese Raad voor Kernonderzoek), wereldleider op het gebied van elementaire deeltjesfysica. Met de steun van Rolex zwengelt de CERN & Society Foundation de nieuwsgierigheid van jongeren aan met praktische, educatieve programma’s. De Rolex Milgauss weerstaat magnetische velden Het gezamenlijk streven naar […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Pioniers in wetenschap, gezondheid en technologie vieren

Het Science, Health and Technology Moment brengt de uitzonderlijke partners van Rolex voor het voetlicht: Testimonees en Rolex Award Laureaten die zich wetenschappelijk wijden aan de bescherming van de planeet en de verbetering van het menselijk welzijn. Gedreven door de geest van ontdekking en met de hulp van het in 2019 gelanceerde Perpetual Planet Initiative […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Het Mamirauá Sustainable Development reservaat: hoe geluid een ecologische erfenis helpt te beschermen

Bijna dertig jaar geleden richtte José Márcio Ayres het Mamirauá Sustainable Development reservaat op, het grootste stuk beschermd regenwoud ter wereld. Ayres ontving in 2002 de Rolex Award for Enterprise. Amper een jaar later overleed de Braziliaanse wetenschapper, maar in het hart van de Amazone leeft zijn erfenis voort. Nieuw model van milieubescherming Het Mamirauá […]

Lees verder
Klimaatpioniers

De Great Spine of Afrika-expedities brengen een antwoord op de waterzekerheid, die een grote zorg is in Afrika

De Kasaï, een zijrivier van de Congo-rivier, heeft mogelijk een andere bron dan tot nu toe werd aangenomen. Dat ontdekte de Zuid-Afrikaanse milieubeschermer en Perpetual Planet Initiative-partner Steve Boyes. Zijn team brengt weinig bekende Afrikaanse rivieren wetenschappelijk in kaart. Vooral in Afrika is water een essentiële behoefte. De Great Spine of Africa-expedities verrichten er baanbrekend […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Rolex and National Geographic Perpetual Planet Amazon Expedition eindigt met baanbrekende resultaten

Van 2022 tot 2024 onderzocht de Rolex and National Geographic and Rolex Perpetual Planet Amazon Expedition de meer dan 2700 kilometer lange Amazone. De expeditie werd onderverdeeld in zeven projecten. De overkoepelende kernvraag was: wat is de impact van klimaatverandering, ontbossing, vervuiling en verlies van biodiversiteit op de water- en ecosystemen van de Amazone? Zeven […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Werken aan de toekomst van de planeet

Met het Perpetual Planet Initiative versterkt Rolex zijn betrokkenheid bij het werk van uitzonderlijke mensen en organisaties die bouwen aan een betere wereld en aan de bescherming van de aarde voor de volgende generaties. Een lange geschiedenis van steun aan onderzoeksprojecten Voor Hans Wilsdorf, oprichter van Rolex, was de wereld een levend laboratorium. Vanaf 1930 […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Hoe Rinzin Phunjok Lama de biodiversiteit in de Himalaya beschermt

Humla, een van de 75 districten van Nepal, ligt hoog en geïsoleerd in de Himalaya. Samen met de lokale gemeenschappen probeert de jonge bioloog en  milieuactivist Rinzin Phunok Lama daar het slinken van de populaties van wilde dieren – van sneeuwluipaard tot yak – te keren. In 2021 ontving Lama als eerste Nepalees de Rolex […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Op zoek naar de geheimen van de Noordpool

De Britse paleoklimatoloog Gina Moseley ondernam een expeditie naar Groenland om er af te dalen in de meest noordelijke grot van de wereld, waar geen mens ooit voet zette. Haar ambitie? De klimaatgevoeligheid van de Noordpool bestuderen en beter begrijpen. In 2021 ontving ze de Rolex Award for Enterprise. De Noordpool warmt snel op Het […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Globaal denken, lokaal helpen. Kunnen mensen en wilde dieren in vrede samenleven?

Terwijl de wereldbevolking groeit naar 8 miljard, neemt ook het aantal conflicten tussen mensen en wilde dieren toe. De inzet: voedsel en ruimte. De Indiase biologe Krithi Karanth bewijst dat we dat probleem kunnen oplossen. In 2019 ontving zij de Rolex Award for Enterprise. ‘We moeten de dieren beter leren kennen en begrijpen.’ Opgroeien tussen […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Taking care of Africa

De hele planeet is bedreigd, maar sommige plekken – zoals Afrika – nog meer dan andere. In Tsjaad bundelt Hindou Oumarou Ibrahim de krachten om natuurlijke hulpbronnen van de regio in kaart te brengen en de waterbronnen beter te managen. In 2021 ontving ze de Rolex Award for Enterprise. Een kaart voor water en vrede […]

Lees verder
Klimaatpioniers

Het herstel van de bossen

Bomen zijn van levensbelang voor onze planeet. Ze zuiveren de lucht. Helaas, veel wouden zijn al verdwenen, andere zijn ziek. Maar we kunnen ze nog redden. In Sri Lanka herstelt Rohan Pethiyagoda de nevelwouden, in Brazilië blaast Laury Cullen jr. het Atlantisch Woud nieuw leven in. Bomen in de mist Milieubeschermer Rohan Pethiyagoda wijdt zich […]

Lees verder