Wat zijn de drijvende krachten achter de Australische beurzen? ‘The Lucky Country’ ligt weliswaar aan de andere kant van de wereld, maar als belegger kunt u deze markt vanuit hetzelfde uitgangspunt benaderen als de Europese en andere markten. Om u wegwijs te bieden in de beleggingskansen van dit land, vindt u hier een handleiding voor aandelen van down under.
Net als in elk land is de ontwikkeling van de aandelenkoersen wat Fisher Investments Nederland betreft vooral afhankelijk van drie factoren: economie, politiek en sentiment. Concreet gaat het om de vraag hoe groot de kans is dat deze eerste twee de winst- en omzetverwachtingen in het bedrijfsleven beïnvloeden. En naar onze mening is een doorslaggevende vraag ook hoe dit in verhouding staat tot wat beleggers al verwachten. Wij zijn ervan overtuigd dat de markten algemene overtuigingen en wijdverspreide informatie effectief weten in te prijzen en snel in de koersen verwerken. Het potentiële verrassingseffect – het onverwachte – is dan ook doorslaggevend om te bepalen hoe de actuele marktcyclus eruitziet, zo leert onze ervaring.
Op politiek vlak is Australië een gevestigde parlementaire democratie die veel overeenkomsten vertoont met het Britse politieke model. En net als in veel landen zijn aandelen overgeleverd aan trends in onzekerheid, zo blijkt uit onderzoek van Fisher Investments Nederland. Terwijl veel experts zich blindstaren op de persoonlijkheid van verschillende politici of de reputatie van politieke partijen, zijn wij ervan overtuigd dat het vermogen om wetten door te voeren van het grootste belang is voor de markten. In onze ervaring leveren nieuwe wetten, hoe goedbedoeld deze ook zijn, in de regel winnaars en verliezers op. Ze wakkeren de onzekerheid aan doordat het bedrijfsleven te maken krijgt met nieuwe regels. Om de kans op ingrijpende wetswijzigingen te kwantificeren, moeten we de samenstelling van het parlement onder de loep nemen. Heeft het kabinet een meerderheid? Of juist een minderheid? Of is er een coalitie gesloten? En in hoeverre staan de neuzen in die coalitie dan dezelfde kant op? Die vragen zijn doorslaggevend.
Kijken we door een economische lens, dan zien we dat de Australische economie, net als in andere ontwikkelde markten overal ter wereld, hoofdzakelijk op consumptie drijft: de consumentenbestedingen zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van het bruto binnenlands product (bbp).[i] De groei in dit land – en het bbp als geheel – is historisch gezien stabiel, net zoals in andere ontwikkelde economieën in principe het geval is.[ii] Maar Australië heeft in elk geval één opvallende prestatie geleverd: voordat de economie in 2020 als gevolg van de coronalockdowns in een recessie afgleed (een brede economische neergang), wist het land 28 jaar op rij een positieve economische groei neer te zetten. Dat is de langste stijgende lijn in de ontwikkelde wereld sinds de Tweede Wereldoorlog.[iii]
Het bbp en de aandelenkoersen lopen echter niet gelijk op, zoals Fisher Investments Nederland heeft ervaren. Ondanks die constante economische groei onderging Australië van 2007 tot 2009 een bearmarkt (een doorgaans langdurige, door fundamentele factoren veroorzaakte neergang van meer dan 20%).[iv] Waarom? Belangrijk daarbij is hoe sterk bepaalde sectoren in de economie zijn vertegenwoordigd. En die consequente stijging van de aandelenkoersen was grotendeels te danken aan de financiële sector in het land, de grootste sector in de MSCI Australia Index (goed voor bijna 40% van de index, vrijwel tweeënhalf keer zo groot als het aandeel in de wereldwijde ontwikkelde markten van de MSCI World).[v]
Hoewel de Australische financiële sector de wereldwijde financiële crisis eind jaren ’00 met minder kleerscheuren doorkwam dan andere ontwikkelde landen – waarbij faillissementen uitbleven én de sector rendabel bleef – is de winstgroei in die periode toch gekelderd, samen met het relatieve rendement.[vi] (Figuur 1) Op basis van de ervaringen van Fisher Investments Nederland met de oorzaken hiervan en daarbij viel met name de sterk geïnverteerde Australische rentecurve op, wat wil zeggen dat de korte rente hoger was dan de lange rente. Aan de hand van de rentecurve kan geschat worden hoe rendabel nieuw uitgeschreven leningen van banken zijn, aangezien banken in de regel zelf lenen tegen de korte rente en leningen uitschrijven tegen de lange rente, en het verschil als winst in hun zak steken. Vanaf het begin van deze eeuw liep de rentespread in, wat gelijkliep met de underperformance van de financiële sector. In 2007 stonden de spreads flink in de min, wat samenviel met de scherpe relatieve koersdaling in de financiële sector. Dat bleek een voorbode voor de kelderende winstcijfers in 2008.[vii]
Figuur 1: Een versteilende rentecurve is gunstig voor Australische financiële instellingen, terwijl een afvlakking juist pijn doet
Bron: FactSet, 15-1-2025. Rendement van de financiële instellingen in de MSCI Australia Index en alle bestanddelen van de MSCI Australia Index, met netto-dividenden, en het verschil tussen de Australische 10-jaars- en 3-jaarsrente, december 1999 t/m december 2019.
Nog een grote drijvende kracht achter Australische aandelen zijn wat ons betreft de metaalprijzen. Materialen zijn met een weging van 18% de op één na grootste sector in de MSCI Australia – zes keer zo groot als de 3% in de MSCI World – en beslaan verschillende reuzen uit de metaal- en mijnbouwsector.[viii] Uit Fisher Investments Nederlands onderzoek naar de grondstoffenbranches blijkt dat de aandelenkoersen en ook de winstcijfers afhankelijk zijn van de actuele prijzen, meer dan van de afzetvolumes.
In Figuur 2 hebben we de prestaties van de MSCI Australia Index en de wereldwijde markten naast de platinumprijzen gelegd. We hebben daarvoor gekozen vanwege de lange geschiedenis daarvan en de vele industriële toepassingen van dit metaal, waarmee het ook gecorreleerd is aan de vraag vanuit de internationale industriële productie. (Uit onderzoek van Fisher Investments Nederland blijkt dat andere industriële metalen, waaronder ijzer, koper en nikkel, zich in grote lijnen hetzelfde ontwikkelen.) Zoals u ziet, weet Australië doorgaans bovengemiddeld te presteren als de prijzen van industriële metalen stijgen. En het tegenovergestelde is ook waar.
Figuur 2: Australische aandelen lopen gelijk op met metaalprijzen
Bron: FactSet, 15-1-2025. Rendement van de MSCI Australia Index en de MSCI World Index met netto-dividenden en de platinumprijs per troy ounce, december 1969 t/m december 2024.
In het eerste decennium van deze eeuw, toen de Chinese economie op het wereldtoneel verscheen met een schijnbaar onuitputbare vraag naar grondstoffen om zijn opbloeiende industrie te voeden, gedijden Australische mijnbouwbedrijven uitstekend, en daardoor ook de Australische aandelenmarkt.[ix] Als de internationale vraag naar metalen weer aantrekt, waardoor de grondstoffenprijzen zouden oplopen, is Australië goed instaat om bovengemiddeld te presteren, geloven we.
Elke sector en ook elk land kent goede én slechte tijden. Als u kunt doorgronden waarom, bent u zich uitstekend bewust van de kansen en risico’s. Uit het onderzoek van Fisher Investments Nederland naar de Australische situatie is gebleken dat dit land bovengemiddeld kan presteren als de rentecurve en metaalprijzen dat toelaten. Internationale beleggers doen er goed aan om diepgaande analyses uit te voeren, daar zijn we van overtuigd.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:
Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (“”Fisher Investments Europe””). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario’s. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
[i] Bron: FactSet, 15-1-2025. Het bbp is een door de overheid berekende raming van de economische productie.
[ii] Bron: FactSet, 15-1-2025.
[iii] ‘Has Australia Really Had a 28-Year Expansion?’ Paulina Restrepo-Echavarría en Brian Reinbold, Federal Reserve Bank of St. Louis, 26-9-2019.
[iv] Bron: FactSet, 15-1-2025. Gebaseerd op het rendement van de MSCI Australia Index met netto-dividenden, 1-11-2007 t/m 6-3-2009.
[v] Bron: FactSet, 15-1-2025.
[vi] Bron: FactSet, per 15-1-2025, en ‘Australia’s Experience in the Global Financial Crisis’, Christine Brown en Kevin Davis, University of Melbourne, 24-5-2010.
[vii] Bron: FactSet, 15-1-2025. Gebaseerd op de winst per aandeel (WPA) van financiële instellingen in de MSCI Australia, juni 2008 t/m juni 2009.
[viii] Bron: FactSet, 15-1-2025.
[ix] Bron: FactSet, 15-1-2025.