Beleggen: hoe bereik jij je doel?

Beleggen wordt een stuk makkelijker als je weet wat je doel is en hoeveel risico je onderweg wilt nemen. Vervolgens kun je zelf op zoek gaan naar beleggingen die daarbij passen. Of je laat dat over aan de specialist. Niet één, maar een heel team.

Bij beleggen komt meer kijken dan een verzameling aandelen kopen om er maar het beste van te hopen. Hoe zet je dan wel een goede koers uit? Het is verstandig om eerst in kaart te brengen wat je wilt bereiken. De een gaat beleggen omdat hij geld over heeft dat hij wil laten groeien. Voor de ander is beleggen juist een middel om vermogen op te bouwen voor een doel dat nog ver in de toekomst ligt. Zoals een aanvulling op het pensioen, de studie van een kind of een sabbatical.

Als je je doel scherp in beeld hebt, is het slim om te bedenken hoeveel risico je wilt en kunt nemen. Terwijl sommige mensen al wakker liggen van de gedachte dat hun vermogen 5 procent minder waard kan worden, knipperen anderen nauwelijks met hun ogen wanneer ze 20 procent verliezen. En waarom zouden ze: ze hebben hun geld toch pas over tien of twintig jaar nodig.

Het prijskaartje van persoonlijk advies

Het vinden van beleggingen die aansluiten bij jouw doel en risicobereidheid is een hele klus. Zelfs een specialist is daarmee behoorlijk wat uren zoet. Hij analyseert bedrijven, probeert een geschikte mix van aandelen, staatsleningen en bedrijfsobligaties samen te stellen, volgt het financiële nieuws op de voet en zal de beleggingen wat bijstellen als daar aanleiding voor is.

Aan die persoonlijke begeleiding hangt een flink prijskaartje. Dit soort maatwerk is vaak alleen beschikbaar voor wie een vermogen heeft van €1 miljoen of meer. Zelfs dan kun je je afvragen of het slim is om een hoge vergoeding te betalen die ten koste gaat van je rendement. Er is namelijk een aanzienlijk voordeliger alternatief, waarbij een groot team van experts voor jou aan het werk gaat.

Gespreid beleggen met een vakman aan het roer

Bij BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld1, kun je kiezen uit fondsen op basis van risicobereidheid. De fondsbeheerders zorgen ervoor dat je beleggingen via kostenefficiënte ETF’s heel goed gespreid zijn over duizenden aandelen en obligaties. Bovendien houden ze al het nieuws in de gaten en sturen ze bij als dat nodig is. Het enige wat jij moet doen, is bepalen welke mate van risico het beste aansluit bij jouw doelen en voorkeuren.

In de beleggingswereld gaan risico en rendement hand in hand. Bij een hoger risico zal je vermogen naar verwachting op de lange termijn sneller groeien. Je neemt dan voor lief dat de koersschommelingen mogelijk wat groter zijn. Voel je je daar toch niet zo prettig bij, of wil je je beleggingswinst veiligstellen omdat je je vermogen binnenkort nodig hebt? Dan is het verstandig om juist wat minder risico te nemen. Met de profielfondsen van BlackRock bepaal jij hoeveel risico je neemt en laat je de specialisten van BlackRock voor jou werken.

CTA – Ontdek gespreid beleggen met de Managed Index Portfolios van BlackRock

1 Per 31 december 2018 beheerde BlackRock namens beleggers over de hele wereld effecten met een totale waarde van ca. USD 5.980 miljard. Ga voor meer informatie naar www.blackrock.nl.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Beleggen? Dat kan jij ook!

Ben jij nog steeds aan het sparen voor de studie van je kind of als aanvulling op je pensioen? Als je weet waar je aan begint, is beleggen makkelijker en minder spannend dan je zou denken. Nederland is een echt spaarland. Met z’n allen hebben we ruim €350 miljard op spaarrekeningen staan1. Het is verstandig … Continued

Lees verder

Beleggen: zo ga je veilig op weg

Om te gaan beleggen, heb je geen bovengemiddeld verstand van financiën of een dikke bankrekening nodig. Zoals je bijvoorbeeld ook niet hoeft te weten hoe een auto werkt om er goed in te kunnen rijden. De meeste mensen weten niet wat er onder de motorkap gebeurt wanneer zij het gaspedaal van hun auto intrappen. Als … Continued

Lees verder

Welke aardverschuiving wacht de energiemarkt?

De stijgende belasting op energie en de prijs aan de pomp voelen we in de portemonnee. Maar achter de schermen voltrekt zich een veel grotere verandering, die juist volop kansen biedt voor beleggers. Stel je voor dat je bij het pompstation straks nog maar 10 euro afrekent voor een volle tank in plaats van 100 … Continued

Lees verder

Waarom straks iedereen elektrisch rijdt

Elektrisch rijden is straks de regel in plaats van de uitzondering. De opkomst van de elektrische auto is één van de belangrijkste gevolgen van de energietransitie, die nu echt goed op gang komt. Wie vaak op de weg zit is het vast opgevallen dat er steeds meer elektrische auto’s rijden. Het gaat nog enkele jaren … Continued

Lees verder

Beleggen in de robotrevolutie

Robots en kunstmatige intelligentie gaan de komende jaren een steeds grotere rol spelen in de industrie en andere sectoren. Beleggers kunnen relatief makkelijk en tegen aantrekkelijke kosten op die ontwikkeling inspelen. Veel veranderingen die we in het dagelijks leven zien gebeuren, worden in gang gezet door zogeheten megatrends. Een mooi voorbeeld is de wijze waarop … Continued

Lees verder