Beleggen? Dat kan jij ook!

Ben jij nog steeds aan het sparen voor de studie van je kind of als aanvulling op je pensioen? Als je weet waar je aan begint, is beleggen makkelijker en minder spannend dan je zou denken.

Nederland is een echt spaarland. Met z’n allen hebben we ruim €350 miljard op spaarrekeningen staan1. Het is verstandig om een buffer aan te houden voor onverwachte tegenvallers. Maar met de huidige rentestand groeit je vermogen niet echt snel naar je doelen die wat verder in de toekomst liggen, zoals de studie van de (klein)kinderen of een aanvulling op je pensioen.

Welk rendement kun je verwachten?

De drempel om te gaan beleggen ligt een stuk lager als je weet wat je kan verwachten. Het slechte nieuws is dat je in tegenstelling tot bij sparen van tevoren niet weet hoeveel rendement je gaat halen. Om toch een idee te krijgen waar je mogelijk op kunt rekenen, wordt in de beleggingswereld vaak gekeken naar het verleden. De afgelopen dertig jaar had je met een belegging in aandelen van de grootste bedrijven ter wereld2 bijvoorbeeld een gemiddeld rendement gehaald van bijna 8 procent per jaar.

Achter dat gemiddelde gaan trouwens soms wel flinke uitschieters schuil. Ruim tien jaar geleden daalden de beurskoersen tijdens de kredietcrisis in 2008 met 40 procent. Om in het jaar daarna weer met meer dan 30 procent op te veren3. Zo sterk hoeft de waarde van je beleggingen overigens niet te schommelen.

Het geheim van goed beleggen

Wie slim is, verdeelt zijn vermogen over allerlei soorten beleggingen. Dat zijn niet alleen aandelen uit verschillende sectoren en landen, maar ook staatsleningen en bedrijfsobligaties. Als je goed spreidt, kan een tegenvaller vaak worden goedgemaakt door een meevaller op een andere belegging.

Toen de aandelenkoersen tijdens de kredietcrisis snel daalden, schoot de waarde van Noord-Europese staatsobligaties met circa 20 procent omhoog. Hoewel je waarschijnlijk niet snel rijk wordt met een gespreide verzameling beleggingen, is het een goede strategie voor wie op de lange termijn een leuk vermogen wil opbouwen.

Liever laten doen?

Het is gelukkig niet nodig om je volledig in beleggingen te verdiepen en zelf een verzameling van honderden aandelen en obligaties bij elkaar te zoeken. Voor een kleine vergoeding kun je dat overlaten aan een team van experts. In het geval van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, zijn dat circa 14.000 specialisten wereldwijd4.

BlackRock heeft speciale fondsen om tegen lage kosten gespreid te beleggen. Zo kun je beleggen zonder dat je het financiële nieuws in de gaten hoeft te houden. Het nadeel? Op feestjes en bij borrels kun je helaas niet zo goed meepraten over dat ene aandeel dat zo sterk stijgt. Maar met fondsen die indirect beleggen in duizenden aandelen en obligaties, is er een goede kans dat je daar wél in belegt!

CTA – Ontdek gespreid beleggen met de Managed Index Portfolios van BlackRock

1 DNB, Spaargeld van Nederlandse huishoudens, januari 2019
2 MSCI World Index
3 Koersverloop MSC World Index 2008-2009
4
Per 31 december 2018 beheerde BlackRock namens beleggers over de hele wereld effecten met een totale waarde van ca. USD 5.980 miljard. Ga voor meer informatie naar www.blackrock.nl.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Beleggen: hoe bereik jij je doel?

Beleggen wordt een stuk makkelijker als je weet wat je doel is en hoeveel risico je onderweg wilt nemen. Vervolgens kun je zelf op zoek gaan naar beleggingen die daarbij passen. Of je laat dat over aan de specialist. Niet één, maar een heel team. Bij beleggen komt meer kijken dan een verzameling aandelen kopen … Continued

Lees verder

Beleggen: zo ga je veilig op weg

Om te gaan beleggen, heb je geen bovengemiddeld verstand van financiën of een dikke bankrekening nodig. Zoals je bijvoorbeeld ook niet hoeft te weten hoe een auto werkt om er goed in te kunnen rijden. De meeste mensen weten niet wat er onder de motorkap gebeurt wanneer zij het gaspedaal van hun auto intrappen. Als … Continued

Lees verder

Welke aardverschuiving wacht de energiemarkt?

De stijgende belasting op energie en de prijs aan de pomp voelen we in de portemonnee. Maar achter de schermen voltrekt zich een veel grotere verandering, die juist volop kansen biedt voor beleggers. Stel je voor dat je bij het pompstation straks nog maar 10 euro afrekent voor een volle tank in plaats van 100 … Continued

Lees verder

Waarom straks iedereen elektrisch rijdt

Elektrisch rijden is straks de regel in plaats van de uitzondering. De opkomst van de elektrische auto is één van de belangrijkste gevolgen van de energietransitie, die nu echt goed op gang komt. Wie vaak op de weg zit is het vast opgevallen dat er steeds meer elektrische auto’s rijden. Het gaat nog enkele jaren … Continued

Lees verder

Beleggen in de robotrevolutie

Robots en kunstmatige intelligentie gaan de komende jaren een steeds grotere rol spelen in de industrie en andere sectoren. Beleggers kunnen relatief makkelijk en tegen aantrekkelijke kosten op die ontwikkeling inspelen. Veel veranderingen die we in het dagelijks leven zien gebeuren, worden in gang gezet door zogeheten megatrends. Een mooi voorbeeld is de wijze waarop … Continued

Lees verder