Premium Lock Grootste uitdaging rechtse politici: langetermijnbeleid

12 juni 2024Leestijd: 2 minuten

De onzekerheid waar we momenteel mee kampen, is grotendeels het gevolg van de kortetermijnpolitiek van de afgelopen decennia. Als rechts de zekerheid opnieuw wil opbouwen, moet het breken met het populisme. Dat schrijft Jonathan Holslag.

Deze zondag viel me de eer te beurt om samen met een geweldige ploeg een telbureau te bemannen. Omdat onze stad met potlood stemt, zagen we de Europese democratie zich letterlijk op grote blauwe vellen voor onze ogen ontvouwen.

Die democratie bleek ook in onze stad flink naar rechts op te schuiven. En het signaal is in heel Europa helder: de meeste burgers zijn niet overtuigd van de extremen en willen dat hun overheid nu snel voorrang geeft aan koopkracht en economische zekerheid.

Dit schept een aantal uitdagingen voor de rechtse bestuurders. Om te beginnen wil de burger vooral snel economische zekerheid en beschouwt hij zaken als veiligheid, klimaat en de rechtsstaat eerder als bezorgdheden voor de lange termijn.

Dat is misschien begrijpelijk, maar als de politiek hierin te ver meegaat, riskeren we vooral een voortzetting van wat zich de voorbije jaren voltrok: veel nadruk op huidige verworvenheden, weinig nadruk op verantwoordelijkheidsbesef naar de volgende generatie en vooral weinig hervormingen die ertoe doen.

Migranten niet het probleem

Een andere valkuil is dat de rechtse bestuurders vooral tegemoet proberen te komen aan de hang naar economische zekerheid door de zwartepiet door te spelen aan migranten.

Voor een deel is dat terecht. Migranten van niet-Europese oorsprong zijn nog altijd veel minder aan het werk en vooral moslimvrouwen vinden moeilijk de weg naar de arbeidsmarkt zodat hun gezinnen vaak minder verdienen en meer steun verwerven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw