Premium Lock Een verbod van de Netflix-serie Dahmer schiet zijn doel voorbij

09 oktober 2022Leestijd: 2 minuten
Slachtofferhulp wil serie Dahmer van Netflix. Foto: ANP

Met de serie Dahmer over de Amerikaanse seriemoordenaar Jeffrey Dahmer heeft Netflix een nieuw kijkcijferkanon. De kritiek op het gebruik van een waargebeurd verhaal voor een geromantiseerde versie is begrijpelijk. Oproepen om te stoppen met de serie gaat echter te ver, vindt Gerlof Leistra.

De beelden in Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story zijn ronduit schokkend. Tot in detail krijgt de kijker te zien hoe de blanke Jeffrey Dahmer in de jaren tachtig en negentig zijn overwegend zwarte mannelijke slachtoffers in de nachtclub of op straat oppikt, drogeert, misbruikt en uiteindelijk doodsteekt of wurgt. Van sommige slachtoffers eet hij het hart of de lever op.

Hoe confronterend ook, die beelden zijn ontleend aan de werkelijkheid. Lastiger is dat de makers de
verhalen van slachtoffers en hun nabestaanden naspelen en aanvullen met verzonnen details. De serie is wat ze noemen faction, een mengvorm van waarheid en fictie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.