Premium Lock Gaat Oekraïne toch winnen? Vergeet Poetins vernietiging van Grozny niet

20 september 2022Leestijd: 4 minuten
Grozny, 19 maart 2000. Foto: EPA Photo/STR

Ten koste van ongekende schade en vele mensenlevens slaagde Poetin waar zijn voorganger Boris Jeltsin faalde: hij kreeg de Tsjetsjenen eronder. Poetin en zijn generaals hebben voor Oekraïne hetzelfde scenario voor ogen, schrijft Robbert de Witt. Want verliezen is geen optie voor Russische leiders.

We zullen de terroristen overal achtervolgen. Als we ze in het toilet vangen, dan zullen we ze in het bijgebouw afmaken.’ Vladimir Poetin zei dit niet over zijn Oekraïense tegenstanders, maar deed deze grimmige belofte in september 1999 op de Russische televisie. Het was het begin van de Tweede Tsjetsjeense Oorlog, die tienduizenden soldaten en burgers het leven zou kosten. Het dramatische verloop ervan biedt lessen voor de oorlog in Oekraïne.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Zo langzamerhand groeit het optimisme, in Oekraïne en het Westen, over een goede afloop. Het verrassend vastberaden Oekraïense leger dringt de Russen ineens terug. En in Rusland klinkt plots openlijke kritiek op het strijdplan, dat zeven maanden na de invasie van het buurland ernstige gebreken vertoont. Groeit het verzet in Rusland dusdanig dat Poetin zijn leger zal terugtrekken? Nou, dat is niet waarschijnlijk.

Russische leiders moeten oorlogen winnen om zelf te overleven

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw