René van Rijckevorsel Premium Corner

Energieprijzen: politici, kies eens voor simpele oplossing!

17 september 2022Leestijd: 4 minuten

Het vraagstuk hoe de burger te compenseren voor de stijgende energieprijzen, laat één ding zien. Politici in Brussel en Den Haag negeren simpele oplossingen en kiezen liever voor ingewikkelde trajecten met bijbehorende uitvoeringsproblemen. Onbegrijpelijk, vindt René van Rijckevorsel.

‘De waarheid is altijd te vinden in eenvoud, en niet in de verscheidenheid en verwarring van de dingen,’ wist de Britse wetenschappen Isaac Newton al in de zeventiende eeuw. Politici van tegenwoordig denken daar anders over. Juist met verscheidenheid en verwarring denken zij een ideale werkelijkheid te kunnen creëren. Simpele, voor de hand liggende oplossingen worden genegeerd ten faveure van ingewikkelde compromissen die nauwelijks uitvoerbaar zijn.

Wilt u ook bezuinigen? Steek iets op van deze tips van EW: Zo bespaart u snel en structureel op gas en stroom

Laten we inzoomen op de energieprijzen. Het kabinet komt  met een plan om de ergste noden van burgers te verlichten. Door de stijgende energieprijzen dreigen ruim 1 miljoen huishoudens in de financiële problemen te komen. Zo’n 600.000 hadden niet eerder te maken met betalingsproblemen. Voor deze huishoudens dreigt de schuldhulpverlening, maar dat kost de overheid veel geld.

Een oplossing die gevoelig is voor grootschalig misbruik

Er komt een regeling die 1) alleen geldt voor huishoudens die in 2022 een nieuw energiecontract moe(s)ten afsluiten met variabele, hogere tarieven. Als 2) een energiebedrijf verschillende keren een aanmaning heeft gestuurd zonder dat er is betaald, kan de klant worden aangemeld voor het overnemen van de schulden.

De klant moet zich dan 3) melden bij de gemeente, die de aanvraag beoordeelt en eventueel de schulden overneemt. Om het plan uit te voeren, wordt 4) een speciaal fonds opgericht, als een soort stroppenpot. Het kabinet wil daar honderden miljoenen in stoppen, geld dat wordt ‘afgeroomd’ (daarover zo meer) van energiebedrijven met ‘overwinsten’, een woord dat u de laatste tijd vaak hoort.

Veel te complex natuurlijk! Allereerst is het systeem gevoelig voor grootschalig misbruik, zeker in de wetenschap dat gemeenten nu al kampen met personeelstekorten. Het kabinet zou die fraude op de koop toe willen nemen, kennelijk bang voor een nieuwe Toeslagenaffaire.

De klant staat al aan de afgrond voordat hij wordt geholpen

Ergerlijker is dat de ‘klant’ al aan de afgrond moet staan en waarschijnlijk slapeloze nachten heeft van al die onbeantwoorde aanmaningen die zich opstapelen. Misschien heeft hij of zij zich daardoor al ziek gemeld. Is dat medemenselijkheid?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.