Premium Lock Winst voor het Westen: Amerika steekt 280 miljard dollar in chips

01 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
Joe Biden tijdens virtuele persconferentie over Chips Act. Foto: AP Photo/Susan Walsh

De Amerikaanse regering steekt 280 miljard dollar in de ontwikkeling en productie van microchips. Dit om onafhankelijk te worden van de communistische dictatuur China. Dat is winst voor de vrije wereld, schrijft Jelte Wiersma.

De Koude Oorlog draaide om nucleaire capaciteit en afweer. De tegenwoordige strijd tussen vrije wereld en dictaturen draait om chips. De kwaliteit en capaciteit van chips bepalen welk land en welk ideologisch blok de meeste geavanceerde economie kan hebben en de meest geavanceerde wapens. De Amerikaanse president Joe Biden (Democraat), de Senaat en het Huis van Afgevaardigden erkennen deze realiteit. Zij steken 280 miljard dollar, zo’n 280 miljard euro, in het terugbrengen van productie naar Amerika.

Magere EU maakt 11 miljard vrij voor chipproductie

De chipketen is nu nog grof gezegd als volgt: het fundamentele onderzoek komt uit Amerika, de machines uit Nederland, de producenten zijn Taiwanees en Amerikaans en de productie heeft plaats in China. Dit is wankel. Ook de Europese Unie erkent dat. Ze wil met de dit voorjaar voorgestelde Chips Act in 2030 minimaal 20 procent van de chipproductie in de Europese Unie laten plaatshebben. Zodat op het moment dat de import zou stilvallen, een basisstructuur van productie bestaat die dan kan worden opgeschaald. De Europese Unie maakt hiervoor 11 miljard euro vrij. Dat is magertjes.

Amerika pakt het groter en doortastender aan met de 280 miljard dollar voor onderzoek naar snellere en kleinere chips en het vestigen van productie binnen de eigen landsgrenzen. Dit is cruciaal. De vaandeldrager van de vrije wereld moet China voorblijven. Vooralsnog lopen Amerika en de rest van de vrije wereld voor, ruim zelfs. De Chinese dictator Xi Jinping wilde in 2025 onafhankelijk zijn van westerse technologie en op hetzelfde niveau staan. Dat slaagt lang niet en moet zo blijven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw