Premium Lock Slecht nieuws voor de hele wereld: India blijft teleurstellen

24 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
India viert 75 jaar onafhankelijkheid. Foto: EPA/PIB

India is een cruciaal land in de Aziatische machtsorde. Een sterk India helpt de regionale machtsbalans in evenwicht houden, terwijl een zwak India kan ontaarden in een brandhaard. Helaas blijft India teleurstellen, schrijft Jonathan Holslag.

Na acht jaar regeren blijft het beleid van Narendra Modi onsamenhangend en onvoorspelbaar. Modi en zijn ministers koketteren graag met nuchtere machtspolitiek. ‘De staat komt voor ideologie,’ poneerde hij onlangs. Maar ideologie blijft prominent in zijn beleid.

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.

Dat heeft in eerste instantie betrekking op het binnenlands beleid. De laatste weken deed de nationale-veiligheidsadviseur Ajit Doval pogingen om de relaties met de moslimminderheid te verbeteren en beloofde de regering zorg te zullen dragen voor de arme moslims. Die initiatieven komen er echter pas na jaren van hindoenationalisme. Anti-islamitische opmerkingen blijven bovendien schering en inslag in de BJP, Modi’s Hindoepartij en de verwante massa-organisatie RSS.

Geweld tegen moslims – en christenen – blijft wijdverspreid

Wellicht probeert Delhi nu vooral partners in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië te sussen, maar aan het thuisfront is de geest uit de fles. Geweld tegen moslims, maar ook tegen christenen, blijft wijdverspreid. Vooral op lokaal vlak hebben de voorbije jaren van hindoe-nationalistische propaganda een oncontroleerbare cascade van incidenten in gang gezet. Bendes denken straffeloos hun gang te kunnen gaan en lokale politici gaan via sociale media hard te keer.

Uiteraard lokt het hindoenationalisme weerstand uit. De geest is uit de fles en het zal moeilijk zijn om ze er opnieuw in te stoppen.

Indiërs maken zich zorgen om de economie

Dat komt vooral doordat Modi weinig economische resultaten kan voorleggen. Modi zelf blijft populair en de hindoemeerderheid lijkt op dit moment geen alternatief te zien. Maar peilingen wijzen uit dat India zich zorgen maakt om de economie. Hogere prijzen geselen India net zoals vele andere landen en zijn grotendeels het resultaat van de geopolitieke onzekerheid.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw