Robbert de Witt

Gun die Finnen toch hun feestende en vrijheid-vierende premier!

19 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

Moraalridders spreken schande van het gedrag van Sanna Marin. Maar de daden van de Finse premier, binnen én buiten kantooruren, vieren het leven en de vrijheid van het Westen op een wijze die elders onmogelijk is, schrijft Robbert de Witt.

Ha, nu hebben we haar, zullen de politieke tegenstanders van Sanna Marin hebben gedacht. De populaire Finse premier is het middelpunt van een rel, nadat een video van de dansende, zingende en drinkende regeringsleider opdook. Politici van de oppositie vragen om een vrijwillige drugstest, omdat een van de andere aanwezigen op het wilde feestje een term zou hebben gebruikt waarmee cocaïne zou zijn bedoeld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Al eerder kreeg Marin, nu 36 jaar oud maar bij aantreden de jongste regeringsleider ter wereld, forse kritiek vanwege haar liefde voor feestvieren. Dat past een premier niet, en bovendien zijn er te veel dringende zaken om buiten werkuren los te gaan in nachtclubs.

Haar werktelefoon lag nog thuis

Kritiek was er toen Marin tijdens de coronacrisis op stap ging in Helsinki terwijl zij in aanraking was geweest met een besmet persoon. De melding daarover kreeg zij op haar werktelefoon, die zij thuis had laten liggen. Onverantwoordelijk inderdaad, en Marin bood daarvoor nog haar verontschuldigingen aan.

Nu zegt de Finse premier dat zij weliswaar had gedronken, maar niet in aanraking was geweest met drugs, noch had zij gezien dat er drugs waren gebruikt. En zij betreurt het dat het filmpje – waarvan zij wist dat het werd opgenomen – naar buiten is gebracht.

‘Ik heb een carrière en een privéleven, en ik vind het fijn om mijn vrije tijd door te brengen met vrienden en familie. Eigenlijk net als iedereen van mijn leeftijd.’ Ze is ook niet van plan haar gedrag te veranderen. ‘Ik zal dezelfde persoon blijven die ik ben, en hopelijk wordt dat geaccepteerd.’

Flexibel en strijdvaardig Finland weet wat vechten isDeze zomer reisde EU-correspondent René van Rijckevorsel langs de 1.340 kilometer lange Fins-Russische grens. Lees hier zijn reportage.

Ondanks dreigementen uit Moskou, koos zij voor NAVO-lidmaatschap

Finland heeft een 1.300 kilometer lange grens met Rusland, waarmee het vorige eeuw een bijzonder bloedige oorlog voerde. En datzelfde Rusland viel dit jaar een ander buurland binnen. Marin mag jong zijn, zij was zich meteen bewust van de gevaren voor haar land en maakte resoluut een einde aan decennialang op kousenvoeten lopen naast de grote buur. Ondanks dreigementen uit Moskou, koos zij voor NAVO-lidmaatschap.

Daarmee kiest Finland voor vrijheid, die voor westerlingen vanzelfsprekend is maar in Rusland onder grote druk staat. Moraalridders spreken schande van haar gedrag. Maar de daden van Sanna Marin, binnen én buiten kantooruren, vieren het leven en de vrijheid van het Westen op een wijze die elders onmogelijk is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.