Honorair consul Oekraïne

Ingezonden opinie: Maak haast met visumverbod voor Russische toeristen

25 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky dringt aan om per direct visa voor Russische burgers naar de Europese Unie (EU) te verbieden. Karel Burger Dirven, eerste honorair consul van Oekraïne in Nederland, ondersteunt die oproep en doet een beroep op de Nederlandse regering en de leden van het Nederlandse parlement om hiertoe te besluiten. Een bezoek aan Europa is een voorrecht, geen mensenrecht. Het is tijd om het toerisme uit Rusland te beëindigen. Stop met het verstrekken van toeristenvisa aan Russen.

Karel Burger Dirven is eerste honorair consul van Oekraïne in Nederland.

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van EW.

De aanblik van Russen die op vakantie zijn in Europa of economische sancties ontwijken door in Europa te winkelen, aan het strand te liggen of te après-skiën in de Alpen, is beschamend. Oekraïense steden worden massaal gebombardeerd door Russische troepen en Oekraïners hebben partners, familieleden en vrienden zien sterven en hebben hun eigen leven verwoest zien worden. Russen die vakanties in het buitenland kunnen betalen, moeten beseffen dat de oorlog van hun land niet ongestraft zal blijven.

Herinner toeristen eraan: Rusland door invasie veranderd in pariastaat

Een verbod geeft een sterk signaal af. Het zal Russische toeristen in spe eraan herinneren dat de invasie Rusland heeft veranderd in een pariastaat en dat terugkeer naar de normaliteit alleen denkbaar is na terugtrekking van Russische troepen vanuit geheel Oekraïne. Rusland is een oorlog begonnen tegen Oekraïne, een land wiens bestaansrecht de Russische dictator Vladimir Poetin uitdrukkelijk ontkent. Het is Rusland als geheel, niet alleen Poetin en zijn handlangers, dat collectief verantwoordelijk moet worden gehouden en gevolgen moet ondervinden van deze oorlog. Collectieve verantwoordelijkheid is wat anders dan individuele schuld. Collectieve verantwoordelijkheid past in de Europese cultuur van herinnering en verzoening als basis om in Europa in vrede te kunnen samenleven.

Lees ook deze reportage uit juni terug

Intussen in Moskou: hoe vergaat het de Russen?

Zonder besef van collectieve verantwoordelijkheid zou er in 1970 geen knieval zijn geweest van bondskanselier Willy Brandt bij het Warschau Ghetto Monument. Een Duitse journalist pakte de essentie: ‘Here knelt the one who did not have to, on behalf of those who did not want to kneel.’  Een krachtig gebaar en om die reden is een ban op toeristenvisa een gepaste maatregel. Een grote meerderheid van de Russische bevolking steunt de oorlog in Oekraïne, het zijn Russische soldaten die oorlogsmisdaden plegen, roven en moorden. Zolang de Russen oorlog willen voeren in Europa, hebben ze hier als toerist niets te zoeken. Reizen op humanitaire gronden, zoals in het geval van vervolgde journalisten of dissidenten, is uiteraard een heel ander verhaal.

Het visumverbod raakt de machthebbers in het Kremlin in het hart

De eis voor een reisverbod heeft in Rusland van alle kanten een woedende reactie uitgelokt, terwijl er tegelijk grote steun is voor een misdadige oorlog. Het Kremlin reageerde uiterst negatief op de oproep om alle Russen uit het Westen te weren totdat hun land de invasie van Oekraïne beëindigt. Het visumverbod raakt de machthebbers in het Kremlin in het hart. Het zijn vooral de elite en de rijke midden- en bovenklasse uit Moskou en Sint-Petersburg die worden getroffen door een visumverbod.

Rus

Uit de rubriek In Brussel van correspondent René van Rijckevorsel: Attractiepark EU sluiten voor Rus?

Het Kremlin vreest dat de bevolking ontevreden zal worden en doet er alles aan om business as usual uit te stralen. Het sociale contract tussen de Russische bevolking en de machthebbers in het Kremlin moet worden aangepakt. Uit de felle reactie van het Kremlin blijkt dat dit een schot in de roos is. Geen tijd te verliezen dus voor het kabinet en de Tweede Kamerleden: Europa en bondgenoten moeten zo snel mogelijk een visumverbod voor Russische toeristen invoeren. Mocht Europa hiertoe niet unaniem besluiten, dan kan Nederland het voorbeeld van Estland, Finland, Denemarken, Polen, Noorwegen en Tsjechië volgen, die hebben aangekondigd sowieso tot een visumverbod over te gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.