Victor Pak Premium Corner

Verstandig België gaat door met kernenergie, nu Duitsland nog

25 juli 2022Leestijd: 2 minuten

Europa is wakker geworden in een energienachtmerrie. Door goedkoop Russisch gas verwaarloosden landen hun eigen energievoorziening. Kernenergie werd het kind van de rekening, maar daar komen steeds meer landen van terug. Ook België gaat door met kernenergie. Het wachten is tot Duitsland volgt, schrijft Victor Pak.

Liefst zeven kernreactoren bezorgen België al jaren energie zonder hoge uitstoot van broeikasgassen. De Belgen hebben geen eigen kolencentrales. De kernindustrie werd in België meer gewaardeerd dan in Nederland, maar de afgelopen jaren had in België een trendbreuk plaats. Gemotiveerd door politiek wensdenken werd in 2021 besloten alle zeven reactoren uiterlijk in 2025 uit te zetten.

Belgisch energiebeleid typerend voor Europese naïviteit

Twee nieuwe gascentrales zouden het verlies van de kernstroom moeten opvangen. Het is exemplarisch voor het naïeve energiebeleid dat talloze Europese landen de afgelopen jaren volgden. Sinds de oorlog die Rusland begon tegen buurland Oekraïne is alles anders.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.