Robbert de Witt

Belangrijk signaal: NAVO benoemt ondermijnende kracht van Peking

07 juli 2022Leestijd: 1 minuut

In het vorige week beklonken nieuwe ‘Strategische Concept’ van de NAVO wordt China genoemd als ‘systeem-uitdaging’. Een belangrijk signaal, schrijft Robbert de Witt.

China wordt vaak met fluwelen handschoenen aangepakt: Tegenover gulle donor Peking zijn de VN wel erg braaf

Een beetje gelijk hebben de Chinezen wel. Staatskrant People’s Daily, spreekbuis van de Communistische Partij, schreef dat de NAVO na het eind van de Koude Oorlog op zoek was naar nieuwe vijanden. Helaas hebben die zich inmiddels zelf gemeld. Het Rusland van Vladimir Poetin is, volgens het vorige week beklonken nieuwe ‘Strategische Concept’ van de NAVO, de grootste bedreiging voor vrede en stabiliteit.

Maar tot woede van de Chinezen wordt ook hun land genoemd. Niet als ‘bedreiging’, wel als ‘systeem-uitdaging’. Vooral de Duitsers verzetten zich met succes ­tegen het gebruik van een hardere term – zij vrezen voor het verlies van de lucratieve Chinese afzetmarkt.

Blindstaren op de economische kansen van groeiwonder China vertroebelt het zicht op de schaduwzijde van de Chinese expansie. In China zelf, waar mensenrechten voortdurend worden geschonden. En erbuiten, waar landen die niet buigen voor de nieuwe keizer Xi Jinping worden geïntimideerd. Peking is nog geen ­vijand, maar wel gewaarschuwd. Dat is een heel belangrijk signaal.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.