Roelof Bouwman Premium Corner

Jeroen Dijsselbloem en Frank Masmeijer hebben iets gemeen

26 juli 2022Leestijd: 3 minuten

Een PvdA’er wordt de nieuwe burgemeester van Eindhoven en een topcrimineel is vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis nadat de Koning hem gratie had verleend. Beide zaken lijken niets met elkaar te maken te hebben. Maar dat is slechts schijn, schrijft Roelof Bouwman.

Nostalgie is een fascinerend verschijnsel. Nog niet zo lang geleden werd het vooral geassocieerd met reactionaire mopperkonten.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media

Bijna iedereen had vroeger wel zo’n oom. Op verjaardagsfeestjes hield hij monologen over de ‘verkwanseling’ van ‘ons Indië’ en dat de jeugd ‘geen manieren’ meer werd bijgebracht. Als hij iets te veel had gedronken, zei hij vaak ook nog dat de vrouwen vroeger mooier waren.

Tegenwoordig hoort nostalgie heel erg bij linkse babyboomers. Vol heimwee kun je ze horen terugblikken op het Nederland van de jaren zestig en zeventig.

Toen we nog trots waren op onze gedoogcultuur, ons vluchtelingenbeleid en onze ruim geoutilleerde verzorgingsstaat. Niemand begon nog te lachen als je ‘middenschool’, ‘Novib-kalender’ of ‘andragologie’ zei en bijna was er zelfs een twééde kabinet-Den Uyl gekomen. Dat waren tijden.

Dijsselbloem benoemd in besloten vergadering van de gemeenteraad

Vorige week werden we er nogal nadrukkelijk aan herinnerd dat nostalgie ook totaal overbodig kan zijn. Omdat sommige dingen in Nederland nooit veranderen en nog steeds gaan zoals ze altijd zijn gegaan.

Zo werd bekend dat oud-PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Eindhoven. Was dat – want die procedure is in vrijwel alle beschaafde landen gebruikelijk – omdat er in Eindhoven burgemeestersverkiezingen waren gehouden?

Lees ook over de benoeming van Dijsselbloem: Technologiestad Eindhoven is helemaal niet gek

Nee, burgers komen in Nederland niet aan burgemeestersbenoemingen te pas. Zelfs het gros van de Eindhovense gemeenteraadsleden is niet verteld wat de namen waren van alle achttien sollicitanten die zich voor de vacature meldden.

Tijdens een besloten vergadering van de gemeenteraad – zo besloten, dat ook toiletbezoek was verboden – konden de leden vorige week slechts kiezen uit twéé met naam en toenaam genoemde belangstellenden, voorgeselecteerd door een vertrouwenscommissie, in overleg met de commissaris van de Koning. Wie de runner-up was, blijft voor niet-raadsleden geheim en ook mogen we niet weten hoe de stemverhoudingen in de raad lagen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.