Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Belgische Iran-deal bevordert staatsterrorisme

22 juli 2022Leestijd: 5 minuten

Om een Belg die onterecht in Iran van spionage is beschuldigd en is vastgezet vrij te krijgen, heeft België een overeenkomst gesloten waardoor verdachten van Iraanse komaf aan Iran kunnen worden uitgeleverd. Zo buigt de Belgische regering voor een terreurstaat die terroristen binnenhaalt als helden, schrijft Afshin Ellian.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De Belgische Iran-deal heeft Brussel in rep en roer gebracht. In 2021 veroordeelde een Belgische rechter de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi tot twintig jaar cel wegens het organiseren van een grote aanslag in Parijs. Assadi was destijds gestationeerd in Wenen. Via zijn inlichtingennetwerk organiseerde hij een bomaanslag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van een Iraanse oppositiegroep. Bij deze bijeenkomst zou een aantal prominenten aanwezig zijn: de Democratische politicus en diplomaat Bill Richardson, de Republikeinse oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich, de gewezen Canadese premier Stephen Harper, de Colombiaanse politicus Ingrid Betancourt, Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York en vertrouweling van de Amerikaanse president Donald Trump, en oud-minister en oud-PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert.

Bom met diplomatieke post van Iran naar Wenen verzonden

In een filiaal van Pizza Hut in Luxemburg overhandigde Assadi in 2018 aan de beoogde aanslagplegers (een Belgisch koppel van Iraanse afkomst) een bom die bestond uit een halve kilo springstof en een ontsteker. De bom was vanuit Iran met diplomatieke post naar Wenen verzonden. Assadi werd toen al in de gaten gehouden door inlichtingendiensten van Duitsland, Frankrijk, Nederland en België. Volgens diverse bronnen zou Israël die landen hebben gewaarschuwd. Assadi reisde na de overdracht naar Duitsland voor een ‘vakantie’. Dat was zijn dekmantel.

De Iraanse terroristen werden in verschillende landen gearresteerd voordat ze tot actie konden overgaan. Toen Assadi uiteindelijk niets hoorde over een aanslag, wilde hij direct terug naar Oostenrijk, waar hij diplomatieke onschendbaarheid genoot. Maar op de Duitse snelweg werd hij gearresteerd. Op de vraag wat hij in Duitsland deed, antwoordde Assadi dat hij met vakantie was. Dom antwoord: daardoor was hij als diplomaat op een privéreis en genoot hij dus geen onschendbaarheid.

Lees ook deze column van Afshin Ellian uit 2018: Tijd voor opheldering over vermoorde Iraanse dissidenten in Europa

Duitsland leverde Assadi uit aan België omdat de daders die hij aanstuurde de Belgische nationaliteit hadden. In zijn notitieboekje trof men aantekeningen aan inzake betalingen aan zijn informanten in verscheidene landen, onder meer Nederland. De informanten hadden de opdracht om bepaalde personen, objecten of instanties in de gaten te houden.

Geregeld pakt Iran westerse burgers op met Iraanse nationaliteit

Sinds enkele maanden zit in Iran een Belgische burger, Olivier Vandecasteele, vast op valse beschuldiging van spionage. De timing van de Iraanse ayatollahs is perfect. Met enige regelmaat pakt Iran westerse burgers op op verdenking van spionage. Het zijn vaak Iraniërs met een westerse nationaliteit.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.