Arendo Joustra Premium Corner

Toch vreemd dat belastingbetaler faciliteert dat werkgevers lage lonen kunnen betalen

15 juni 2022Leestijd: 2 minuten

Door de inflatie valt er licht op een vraagstuk dat al veel langer sluimert. Het gaat hierom. Is het niet vreemd dat overheden en bedrijven ­lagere functies blijkbaar zo weinig betalen dat er toeslagen moeten worden uitgedeeld, vraagt Arendo Joustra zich af.

Zonder die toeslagen hebben laagbetaalden blijkbaar te weinig inkomen om ‘van rond te komen’.

De vier voornaamste subsidies die laagbetaalden krijgen, zijn de zorgtoeslag, een bijdrage in de kosten voor de premie voor de zorgverzekering; de huurtoeslag, een bijdrage aan de huur; het kindgebonden budget, een bijdrage aan het levensonderhoud van minderjarige kinderen; en de kinderopvangtoeslag, een bijdrage in de opvang van jonge kinderen.

Al deze toeslagen worden betaald door de overheid. Zo maken de belastingbetalers het in feite mogelijk dat overheden en bedrijven hun lonen laag kunnen houden. Dat heeft ongetwijfeld voordelen voor de concurrentiepositie van Nederland, maar het is natuurlijk een beetje mal.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.