Naar verluidt heeft de Franse grootbank BNP Paribas interesse in ABN AMRO. Als dat zo is, doet het kabinet er goed aan om het overheidsbelang in de staatsbank te verkopen, schrijft Jeroen van Wensen.
Het Franse BNP Paribas heeft zich als koper heeft gemeld bij het ministerie van Financiën, zo meldde het Amerikaanse persbureau Bloomberg afgelopen week. De bank staat al enige tijd in de etalage, omdat het kabinet van het belang in ABN AMRO af wil. Sinds de redding van de bank in 2008 heeft de staat de meerderheid van de aandelen in bezit.
Verlies van 7,5 miljard euro
Bij de huidige beurskoers van rond 11 euro, levert verkoop van de aandelen het kabinet ongeveer 5,5 miljard euro op. Daar staat tegenover dat Nederland na Shell, Unilever en DSM weer een belangrijk hoofdkantoor verliest. Bovendien heeft de belastingbetaler bij de huidige beurskoers ongeveer 7,5 miljard euro moeten toeleggen op de reddingsoperatie van bank (zie ‘Cijfers’ onderaan dit artikel). En, ook niet onbelangrijk, overnames door Fransen verlopen niet altijd even soepel, denk aan Air France-KLM.
Toch doet het kabinet er verstandig aan de bank te verkopen. ABN AMRO was ooit de bank voor de Nederlandse multinational. De bank volgde het Nederlandse bedrijfsleven overal ter wereld. Maar van dat indrukwekkende internationale kantorennetwerk is nauwelijks iets over.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Er ging iets fout
Uw sessie is verlopen
Wilt u opnieuw inloggen
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.