Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Schaduwzijde van hedendaagse ‘gastarbeid’ is schande

06 juni 2022Leestijd: 4 minuten

Pakweg achthonderdduizend arbeidsmigranten telt Nederland. Ze doen werk dat Nederlanders niet willen doen. Voortdurend komen er misstanden aan het licht over miserabele arbeidsomstandigheden, huisvesting en uitbuiting. Recent weer in tuinbouwgemeente Westland. Meteen wordt naar de overheid gekeken, schrijft Carla Joosten, maar waar zijn de werkgevers die van deze arbeidsmigranten profiteren?

Wie werknemers naar Nederland haalt, heeft meer verplichtingen dan alleen loon uitbetalen. De werkgever zou ook voor goede huisvesting moeten zorgen in plaats van arbeidsmigranten aan hun lot over te laten en waardoor ze vaak in handen vallen van profiteurs die zich van God noch gebod iets aantrekken.

Er zijn genoeg werkgevers die voor hun personeel zorgen zoals dat hoort. Te veel gevraagd voor sommige telers in tuinbouwgemeente Westland die al vele jaren de lusten van arbeidsmigratie hebben maar de lasten afwentelen op de samenleving, namelijk woonwijken in Den Haag.

Migratie

Lees ook Jan Lattens pleidooi voor een langetermijnvisie: De eenzijdige kijk van Brussel op arbeidsmigratie

Plannen voor huisvesting in Westland sneuvelen keer op keer

In Den Haag zijn het de huisjesmelkers die als tweede partij profiteren van de arbeidsmigrant. In Westland dat in het hoogseizoen, wanneer er pakweg 16.000 migranten werken,  zelf amper een kwart huisvest,  sneuvelen al jaren plannen om arbeidsmigranten fatsoenlijk onder te brengen louter omdat inwoners of de gemeente het niet willen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.