Robbert de Witt Premium Corner

Bepalen dat Rwanda geen migranten mag overnemen is ook koloniaal

23 juni 2022Leestijd: 3 minuten

Westerse critici vinden het fout dat de Britten hun migranten ‘deporteren’ naar Afrika. Maar daar denkt de Rwandese regering heel anders over, schrijft Robbert de Witt.

Aan sommige landen kleeft een etiket dat maar niet wil loskomen, ook al is de werkelijkheid inmiddels anders. Taiwan is een hightechland, maar veel Europeanen denken nog altijd aan goedkope transistorradio’s waar ‘Made in Taiwan’ op stond. En zodra de naam Ethiopië valt, denken velen aan hongersnood en hulpacties als Live Aid, niet aan een van de snelst groeiende economieën van Afrika in de afgelopen twintig jaar.

Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Zo wordt Rwanda sinds 1994 in één adem genoemd met genocide, omdat in dat jaar etnische slachtpartijen tussen de Hutu’s en Tutsi’s leidden tot naar schatting 800.000 doden. Rwanda heeft momenteel ook een andere, evenmin positieve, connotatie: die van ‘deportaties’, zoals sommige media veroordelend schrijven.

Wekelijks steken honderden migranten in gammele bootjes Het Kanaal over

De Britse regering wil kansloze asielzoekers voortaan per vliegtuig naar Rwanda sturen. Dit vooral ter afschrikking, want wekelijks steken honderden migranten in gammele bootjes Het Kanaal over op zoek naar een betere toekomst. Het wachten is op verdrinkings-drama’s. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Pratel vindt dat toegang tot het Verenigd Koninkrijk ‘moet zijn gebaseerd op menselijke nood, niet op je mogelijkheid om mensensmokkelaars te betalen voor hun diensten’.

Lees ook dit commentaar van René van Rijckevorsel: Wanneer wordt opvang in regio serieus thema in EU?

Het klinkt als een borrelpraat-oplossing: stuur ze maar naar Afrika! Maar in wat voor land komen de afgewezen asielzoekers terecht?

Al 22 jaar wordt Rwanda geleid door president Paul Kagame – voor de echte plucheplakkers moet je toch in Afrika zijn. Zijn Rwandan Patriotic Front (RPF) won de burgeroorlog en Kagame stelde rigoureus orde op zaken in Rwanda. Het land heeft grote economische vooruitgang geboekt, trekt veel toeristen, want is bijzonder veilig, de corruptie is er laag, het is er schoon, de armoede is sterk teruggedrongen, de meeste kinderen gaan er naar school. Illustratief voor de ontwikkeling van Rwanda is dat 60 procent van de bevolking een coronavaccinatie heeft gehad. Dat is uitzonderlijk hoog in Afrika.

Volgens gezaghebbende ranglijst Freedom House is Rwanda ‘niet vrij’

Maar dat alles heeft wel een prijs gehad: volgens de gezaghebbende ranglijst van denktank Freedom House is Rwanda ‘niet vrij’. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldt dat oppositieleden de mond wordt gesnoerd en net als kritische journalisten geregeld in de gevangenis belanden. Ook zijn er berichten over fysieke mishandeling van politieke gevangenen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.