Victor Pak Premium Corner

Jetten, maak haast met kernenergie

24 juni 2022Leestijd: 2 minuten

Europa raakt verstrikt in een energiecrisis, waarin Duitsland en Nederland elkaar vinden als lotgenoten die jarenlang de verkeerde keuzes hebben gemaakt. De goedkope gasverslaving was belangrijker dan een realistisch energiebeleid waarin nucleaire energie een cruciale rol vervulde. Tijd voor beide landen om op hun schreden terug te keren, schrijft Victor Pak.

Energie wordt als wapen tegen ons ingezet, waarschuwde de Duitse minister van Economie Robert Habeck deze week. Hij stond stil bij de oorlog in Oekraïne en de gevolgen. De minister, tevens co-voorzitter van Bündnis 90/Die Grünen, kon niet om de ironische constatering heen dat juist onder zijn leiding het zwaar vervuilende bruinkool weer van groot belang is geworden om Duitsland van energie te voorzien.

Jetten moet Duitsers onder druk zetten om kerncentrales open te houden

Diezelfde ironie trof deze week minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66). Hij kondigde het schrappen van de productiebeperkingen voor kolencentrales aan. Die kunnen weer op volle kracht gaan draaien, zodat er minder gas nodig is voor de opwekking van elektriciteit.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.