Premium Lock CDA-intellectueel Hirsch Ballin ondermijnt de rechtsstaat

21 juni 2022Leestijd: 3 minuten
Ernst Hirsch Ballin. foto; Peter Hilz / HH

In zijn nieuwe boek Waakzaam burgerschap wil Ernst Hirsch Ballin van alles en nog wat uitroepen tot mensenrecht. Ook maakt de progressieve CDA-geleerde andersdenkenden uit voor ‘populist’, ‘xenofoob’ of ‘islamofoob’. Het boek biedt inzicht in de tactieken van links, schrijft Gerry van der List.

Ernst Hirsch Ballin geldt wel als het intellectuele geweten van het CDA. In progressieve zin uiteraard. Wie in christen-democratische kring een conservatief geluid laat horen, wordt eerder een reactionaire mopperkont genoemd dan een geweten.

Dat de hooggeleerde jurist het hart op de juiste – linker – plek heeft, wil hij graag demonstreren in zijn nieuwste boek. Waakzaam burgerschap heeft als motto een regel van Amanda Gorman, een donker meisje dat bij de inauguratie van de Amerikaanse president Joe ­Biden druk gesticulerend in ronkende taal politieke platitudes opdreunde. Verder citeert hij een reeks schrijvers, van Jürgen Habermas tot Arnon Grunberg, die goed liggen bij de lezers van De Groene Amsterdammer en gaat hij – volgens de intellectuele mode – eindeloos tekeer tegen de ‘neoliberale ideologie’, die al tot heel veel ellende zou hebben geleid. Ook door toedoen van kabinetten waarvan hij zelf braaf minister was.

Voorstellen ondermijnen rechtsstaat

Het marktdenken vormt zelfs een groot gevaar voor de rechtsstaat, betoogt Hirsch Ballin. Daarom stelt hij een reeks maatregelen voor die het vermeende neoliberale tij moeten keren. Probleem van die voorstellen is evenwel dat zij juist de rechtsstaat ondermijnen.

Heilloos allereerst in het politieke programma van de CDA-geleerde is het van alles en nog wat uitroepen tot mensenrechten. Die juridische wildgroei is natuurlijk al lang gaande. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948 noemde bijvoorbeeld in artikel 27 al het genieten van kunst als recht. Later kwamen daar allerlei zogeheten ‘solidariteitsrechten’ bij, collectieve rechten als het recht op vrede en ontwikkeling. Hirsch Ballin vindt dat allemaal prachtig en wil ook zaken als duurzame ontwikkeling in het mensenrechtendomein trekken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw