Jelte Wiersma Premium Corner

Goed zo: Nederlanders willen via rechter af van verbod op Russia Today

04 juni 2022Leestijd: 3 minuten

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse stichting voor digitale burgerrechten Bits of Freedom zijn naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gestapt om het EU-verbod op de Russische staatsmedia Russia Today en Sputnik ongedaan te maken. Dat is een uitstekende stap, schrijft Jelte Wiersma.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen vaardigden begin maart unaniem een verbod uit tegen Russia Today en Sputnik. Dat deed meteen al de wenkbrauwen fronsen.

Kracht van vrijheid: meestal winnen de verstandige ideeën

Ja, natuurlijk verspreiden de twee Russische staatsmedia propaganda en heel veel nonsens. Maar de kracht van democratische, vrije landen, is onder meer dat het woord vrij is, net als de drukpers. Daardoor is een uitwisseling van ideeën mogelijk en kunnen feiten en verstandige ideeën worden gescheiden van nonsens en onverstandige ideeën. De kracht daarvan is dat op langere termijn de feiten en verstandige ideeën meestal winnen. Dit gaat met horten en stoten, maar het werkt uiteindelijk wel. En daar profiteert de vrije wereld enorm van.

ZendersLees ook het commentaar van Arendo Joustra: Onverstandig dat Europese Unie Russische tv-zenders blokkeert

In een dictatuur als Rusland werkt het anders. Er is één iemand die bepaalt wat waar is. Maar één persoon is beperkt in kennis en ervaringen. Dat werkt op termijn verzwakkend. Want deze persoon zal onnodige fouten maken en telkens als hij of zij fouten maakt, zullen die niet gauw genoeg of zelfs nooit worden hersteld.

Door staatsmedia als Russia Today en Sputnik te verbieden, zeggen de ministers van Buitenlandse Zaken dat ze een open debat niet vertrouwen. Formeel zijn de verboden op de Russische staatsmedia overigens onderdeel van een economisch sanctiepakket. Maar dat is nonsens natuurlijk. De EU probeert Vladimir Poetins propaganda buiten de deur te houden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.