Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Floriade-flop: voor dat geld gaan mensen echt liever naar Artis of de Efteling

25 juni 2022Leestijd: 4 minuten

Je moet toch wel heel erg bij de overheid werken om te denken dat mensen pretparktarieven gaan betalen voor een tentoonstelling over groene innovatie, schrijft Gertjan van Schoonhoven. Over het fatale misverstand achter Floriade 2022 in Almere.

Aan uitroeptekens geen gebrek in de communicatie van Floriade. ‘Kom genieten van het groene leven!’ ‘Neem de boot naar het Floriadepark!’ ‘Stap in de Floriade Explorer!’

Vreemd genoeg ontbreken ze dan weer op de plek waar ze ook op hun plaats waren geweest: achter de entreeprijzen. Volwassenen betalen aan de kassa 35 euro per persoon om naar binnen te mogen, kinderen vanaf 4 jaar 23 euro. Voor 116 euro is een modaal gezin dus net binnen in Floriade, vervoer niet meegerekend. Het eten en drinken in ‘popuprestaurant’ Dutch – tweegangenmenuutje met wijn 70 euro per persoon – dan wel Snackboutique het Puntje – frietjemayo 5 euro – moet dan nog beginnen.

Voor veel minder geld kun je naar Artis, voor iets meer naar de Efteling

Ook is er de klemmende vraag waarom je precies zo veel geld zou neertellen voor Floriade Expo 2022 in Almere. Voor veel minder kun je naar Artis of Blijdorp, voor iets meer naar de Efteling. Daar weet je wat je krijgt. Bij Floriade is dat toch best onduidelijk. Okay, er is een kabelbaan. Maar het thema van de tentoonstelling is van een hoog incrowd-gehalte: Growing Green Cities.

Dat belooft eerder een duur dagje opvoeding in de groene leer en inprenting van het wereldwijde belang van de Nederlandse tuinbouwsector dan een dagje vermaak. Prima. Nuttig. Maar om daar nou zulke entreeprijzen voor te vragen… Komt bij dat Floriade bij de opening in april nota bene nog niet eens áf was (‘een stroeve start’ heet dat in communicatielingo).

Is het héél raar dat het aantal bezoekers dan zwaar tegenvalt?

Bij deze aantallen blijft het aantal bezoekers onder het miljoen

Nee dus. En dus is het ook niet heel verrassend dat Floriade afstevent op een financiële flop. De eerste twee maanden kwamen er ruim 100.000 bezoekers per maand en dat hadden er 300.000 moeten zijn om in oktober het begrote aantal van 2 miljoen bezoekers te halen. Het doel is nu 1,2 miljoen bezoekers, maar of dat realistisch is, is twijfelachtig. Bij deze aantallen worden het er nog niet eens een miljoen.

De extra schadepost voor de gemeente – 33,8 miljoen euro belastinggeld boven op een eerdere bijdrage van 41,5 miljoen euro belastinggeld – was voor het voltallige demissionaire college van B en W van Almere donderdag reden tot aftreden. De VVD-wethouder van Financiën Julius Lindenbergh was tegenover Omroep Flevoland zijn emoties niet de baas. De beelden haalden donderdag het NOS Journaal van acht uur.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat opstappen is terecht, en die tranen ook. Maar het geeft ook een al te beperkte indruk van de politieke verantwoordelijkheid. Tien jaar geleden gaven toenmalig burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) en wethouder Adri Duivesteijn (PvdA) van Almere al hoog op van de economische voordelen van een Floriade in Almere, hoewel de Floriade van 2012 in Venlo net daarvoor óók was geëindigd in een financiële strop. Veel bezoekers vonden er geen bal aan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.