Simon Rozendaal Premium Corner

De Warme Golfstroom kent nog veel mysteries

15 juni 2022Leestijd: 4 minuten

Als de Warme Golfstroom weg zou vallen, kan het in Europa maar liefst zes graden kouder worden. Helaas begrijpen klimaatwetenschappers nog niet zo veel van dit soort oceaanstromingen, schrijft Simon Rozendaal. De een schrijft dat de Warme Golfstroom in duizend jaar niet zo zwak geweest is als nu, de ander dat hij dertig procent sterker is geworden. Het geeft ook aan dat klimaatwetenschappers weliswaar veel van het klimaat begrijpen, elk jaar meer, maar nog lang niet alles..

Als u dit leest, zit ik in het Hoge Noorden. In de buurt van de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van ons continent, waar het een graad of vijftien is, zonnetje en wolken, aan boord van een schip waar ik presentaties geef voor lezers van dit blad.

Dankzij Warme Golfstroom vriest of sneeuwt het in Europese steden zelden

Met dank aan de Warme Golfstroom. Die begint in de Baai van Mexico en brengt relatief warm water naar West-Europa en Scandinavië. Deze oceaanstroming vervoert 50.000 maal zoveel water als de Rijn en doet dat twee- tot zesmaal zo snel (drie meter per seconde).

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.