René van Rijckevorsel Premium Corner

Weer doet Von der Leyen wenkbrauwen fronsen

20 mei 2022Leestijd: 2 minuten

De Europese Unie ziet de rechtsstaat als haar grootste goed. Dan is het raar dat EU-boegbeeld Ursula von der Leyen bepleit om Russische gelden en goederen te confisqueren, terwijl de schuld van de eigenaren aan de oorlog in Oekraïne juridisch nog lang niet is aangetoond, schrijft René van Rijckevorsel.

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, doet weer eens van zich spreken. Op donderdag 19 mei vertelde ze op de Duitse televisie dat ze serieus laat onderzoeken of ze bevroren Russische financiële tegoeden en bijvoorbeeld aan de ketting gelegde schepen van oligarchen, kan gebruiken om de heropbouw van Oekraïne mee te betalen. Het zou gaan om een totaalbedrag van zo’n 30 miljard euro.

Het vergoeden van oorlogsschade is geen nieuw fenomeen. Maar doorgaans gaat het dan om herstelbetalingen, die onderdeel zijn van de vredesovereenkomst.

Het voorstel van Von der Leyen
is van een andere orde, aangezien
er nog lang geen sprake is van
vrede tussen Oekraïne en Rusland.

Bevriezen is iets anders dan confisqueren

De EU-lidstaten hebben na 24 februari tal van Russische bezittingen ‘bevroren’. Dat betekent dat de rechtmatige eigenaar er niet aan mag komen, er niet mee mag varen en er niet in mag verblijven. Maar confiscatie is een ander verhaal. In dat geval moet juridisch zijn aangetoond dat de eigenaar, vaak een zogenoemde oligarch of een bedrijf, ook direct verantwoordelijk is voor de oorlogsmisdaden. Dat is in het geval van Oekraïne nog helemaal niet duidelijk.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.