Geerten Waling Premium Corner

Vrijheid lijdt onder obsessie met veiligheid

11 mei 2022Leestijd: 3 minuten

Vrijheid is niet langer het hoogste progressieve of liberale ideaal. Dat is veiligheid geworden: fysiek én ‘sociaal’. Uit angst voor confrontatie en kwetsuren door andere meningen komt de vrijheid steeds meer in gevaar. Dat is geen gunstige zaak, schrijft Geerten Waling.

Wat hebt u liever: vrijheid of veiligheid? Liefst allebei, neem ik aan. Gelukkig kan dat: veel westerlingen, en zeker Nederlanders, weten niet beter. Toch lijken die twee idealen – vrijheid en veiligheid steeds vaker op gespannen voet met elkaar te staan, waarbij de eerste geregeld kind van de rekening is.

Ogenschijnlijk vrijheidsminnende cultuur is verraderlijk moerasland

Woke

Lees ook deze column van Geerten Waling terug: Waarom woke gevaarlijker is dan jaren zestig

Hoewel Nederland vorige week nog stilstond bij zijn duur bevochten en kwetsbare vrijheid, met een herdenking van zowel de Tweede Wereldoorlog als de moord op Pim Fortuyn, wringt er iets. Is die vrijheid nog wel het hoogste ideaal?

Vrij naar Spinoza: is de vrijheid van burgers niet alleen ‘het doel van de staat’, maar ook dat van de open samenleving? Onze ogenschijnlijk vrijheidminnende cultuur blijkt voor dat vrijheidsideaal eerder een verraderlijk moerasland.

Op NPO-congres over diversiteit klonk roep om ‘minder witte mannen’

Neem het recente congres voor medewerkers van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat had als bijster origineel thema ‘diversiteit’. De slogan: ‘de ander zien, jezelf zijn’. Prachtig, toch? Maar wat blijkt: achter de schermen (het congres was niet openbaar, maar de makers van de TPO Podcast bemachtigden geluidsopnamen) bekonkelden de dames en heren omroepambtenaren, onder leiding van de non-binaire dagvoorzitter Lara Billie Rense (die/diens), vooral plannen om ‘minder witte mannen’ in de top van de omroepwereld te krijgen. Het deed bijna aan PVV-leiders Geert Wilders denken: ‘Minder! Minder! Minder!’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.