Robbert de Witt Premium Corner

Verspreking of niet: Bidens steun voor Taiwan is zeer welkom

24 mei 2022Leestijd: 2 minuten

De inmiddels vierde openlijke militaire steunbetuiging van Biden zal China ongetwijfeld aan het denken zetten over de kosten van een invasie van Taiwan, schrijft Robbert de Witt.

Het is inmiddels een vertrouwd patroon. De Amerikaanse president Joe Biden wordt gevraagd naar wat zijn land zal doen als China Taiwan aanvalt en hij antwoordt (redelijk) onomwonden dat Amerika militaire steun zal verlenen. Vervolgens is er paniek bij de afdeling Persvoorlichting in het Witte Huis en haasten voorlichters zich om de woorden van hun baas te nuanceren. Echt, er is helemaal niets veranderd ten aanzien van ons Taiwan-beleid.

Taiwan

Meer over een mogelijke invasie van Taiwan: China valt aan in flits of slow motion

Op rondreis in Azië zei Biden deze week ‘Ja’ op de vraag of de Verenigde Staten Taiwan zullen verdedigen bij een Chinese aanval. ‘De gedachte dat het met geweld kan worden ingenomen, is niet gepast. Het zal de hele regio ontwrichten en zal net zoiets zijn als wat er is gebeurd in Oekraïne.’

Opeenvolgende Amerikaanse presidenten zwegen

Woordvoerders van het Witte Huis verklaarden onmiddellijk dat er niets is veranderd aan het decennia-oude beleid. Dat is niet helemaal juist: sinds 1979 belooft Amerika Taiwan van wapens te voorzien, maar zwijgen opeenvolgende presidenten op de vraag of de Verenigde Staten dan ook direct militair betrokken zullen raken.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.