Hugo Camps Hugo Camps

Het mirakel van Feyenoord: Arne Slot heeft culturele revolutie ingezet

09 mei 2022Leestijd: 4 minuten

Onder coach Arne Slot beleeft de club van Rotterdam-Zuid een wonderjaar, schrijft Hugo Camps. Het was de week van Feyenoord. Eerst Olympique Marseille uitschakelen en de finale bereiken van de Conference League, en drie dagen later een 0-2 ophalen tot een gelijkspel tegen PSV, tot genoegen van aartsrivaal Ajax.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor EW.

Als Feyenoord straks in Tirana de finale van de Conference League wint, komt coach Arne Slot in het pantheon van Rotterdam-Zuid te staan naast Ernst Happel, Leo Beenhakker, Bert van Marwijk… Dat hij zijn club door de halve finale in Marseille sleepte, was al een wonder. Nu wacht de voltooiing van het mirakel met de finale tegen AS Roma. Ik zou het graag een verrijzenis noemen, daarom nog niet uit de dodenslaap, maar toch een ontwaken uit het weinig inspirerende werkvoetbal. En de subculturele vertaling ervan.

Aartsvijand Ajax mocht dankbaar zijn voor helpende hand Feyenoord

Het was de week van Feyenoord. Eerst Olympique Marseille uitschakelen in de Conference League en drie dagen later een 0-2 ophalen tot een gelijkspel tegen PSV. Aartsvijand Ajax mocht dankbaar knipogen voor de helpende hand in de titelstrijd met de club uit Eindhoven.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Feyenoord beleeft een revolutionair jaar. Niet wat de financiën en de infrastructuur betreft. De club cumuleert onverminderd de rode cijfers en de magie van de Kuip blijft onaangetast, althans de plannen voor een nieuw stadion zijn geparkeerd. De revolutionaire zweem zit in het voetbal zoals het gepreekt wordt door Arne Slot. Niet meer de brute kracht van de laatste jaren, maar de diepte in met een cascade aan loopacties, het zoeken naar overtal in de hotzone, voetballen vanuit mentale soevereiniteit. Lusteloosheid en gemakzucht ingeruild voor dynamiek en avontuur. Het leidde tot een serie van achttien duels in de Conference League zonder nederlaag en tot de derde plek in de nationale competitie.

Tijdens wedstrijd beleeft Slot transitie van academicus tot aanjager

Bij een eerste aanblik van Arne Slot denk je dat hij te cerebraal is voor een volksclub. Maar tijdens de wedstrijd heeft een transitie plaats van lichte academicus tot bezielende aanjager. Zijn hele lichaam beweegt dan mee met de bal en zijn wedstrijdtaal is aangescherpt tot een steekvlam. Een geboren peoplemanager is hij niet, maar hij kan zijn spelers raken zonder te keer te gaan als een schreeuwlelijk. Slot stond ook hoog aangeschreven bij Ajax, maar de primus inter pares is Alfred Schreuder. Gelukkig voor Feyenoord.

De omwenteling leidt ook tot andere gedragspatronen bij de fans. Nog altijd zijn het geen koorknapen, maar de beschamende provocaties van de Franse supporters in Marseille werden niet met geweld beantwoord. Stade Vélodrome in Marseille was een hel. De spelers werden overgoten met bier en plas, Bengaals vuurwerk laaide hoog op en er gingen in het stadion bommen af. De Feyenoordaanhang werd uren na de wedstrijd opgesloten in het uitvak en liet zich niet verleiden tot amok. Als die houding wordt bevestigd, heeft Slot ook iets van een culturele revolutie ingezet.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Clubleiding Feyenoord in dubio over aankoop spits Cyriel Dessers

Het werk van Arne Slot is tot ver buiten Rotterdam opgevallen. Dat impliceert dat Feyenoord een ferme inspanning zal moeten doen op de transfermarkt. De clubleiding is in dubio over de aankoop van spits Cyriel Dessers. Hij mag dan tien keer gescoord hebben in de Conference League, de miljoenen die op zijn hoofd staan, zijn buitensporig. Dessers is een afdankertje bij het Belgische Racing Genk en ook in Rotterdam bestaat twijfel over zijn toegevoegde waarde in de komende jaren. Overigens was zijn Torinstinkt geen constante. Maar de druk van het legioen zal groot zijn om hem aan te kopen. Met geld dat er niet is.

Na jaren van relatieve droogte is de Kuip nog steeds een vulkaan. De trots en blijheid van de fans zijn extatisch. Feyenoord wordt onverminderd als een fetisj gevierd. De massale beleving van de fans is mooi en ontroerend. Voor een wedstrijd van Feyenoord moeten de dagloners niet uit hun huizen worden gerookt, ze bestormen het stadion in de slipstream van hoge verwachtingen. Ze blijven dragers van een droom voor jong en oud.

Na de haven is Feyenoord het tweede bruto nationaal product van Rotterdam. Feyenoord is ook een way of life. Nu de club weer enigszins succesvol is, zullen de literatuur en de poëzie gauw volgen. De dynamiek van Arne Slot wordt ook maatschappelijk en cultureel vertaald. Als een seculiere variant van Pim Fortuyn, wie weet. Feyenoord ontketent leven, lust en liefde. Een mooi kapitaal in deze onrustige tijden. Het heeft alvast de investituur als baken van troost en licht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.