Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Voltooid Leven: gewoon een beschamend gammele wet. Punt.

29 mei 2022Leestijd: 5 minuten

Raad van State blijkt inderdaad heel kritisch over omstreden initiatiefwet Voltooid Leven. Geen wonder dat het enthousiasme bij D66 voor haar ‘kroonjuweel’ lijkt te tanen, analyseert Gertjan van Schoonhoven.

Het D66-initiatiefwetsvoorstel Voltooid Leven leeft nog, maar vraag niet hoe. Naar nu eindelijk is bevestigd, heeft de Raad van State anderhalf jaar geleden inderdaad kritisch geadviseerd over de Wet toetsing levenseindebegeleiding van ouderen op verzoek, zoals de D66-initiatiefwet voluit heet. Zéér kritisch, mag je wel zeggen. In deze vorm, aldus de Afdeling advisering van de Raad, zou de Tweede Kamer het initiatiefvoorstel niet in behandeling moeten nemen, ‘tenzij het is aangepast’.

Of D66 gevolg geeft aan deze strenge woorden is onduidelijk. Op de eigen website meldt de partij dat ze doorgaat met de wet. ‘Door met Wet Voltooid Leven na Raad van State-advies’, luidt de kop van een summier nieuwsbericht. Maar hoe precies? Met aanpassingen? En zo ja: welke? Daarover meldt D66 niks. Het blijft bij twee nikszeggende zinnen. ‘Het adviesorgaan maakt een aantal relevante opmerkingen. Wij nemen nu de tijd om het advies uitgebreid en zorgvuldig te bestuderen.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.