Victor Pak

Obama-heimwee zit Democraten in de weg

09 april 2022Leestijd: 3 minuten

Democraten kijken graag neer op Republikeinen die nog steeds verliezer Donald Trump als partijleider zien. Zelf worstelen ze met het gebrek aan successen tijdens Joe Bidens presidentschap en koesteren ze nog altijd het grote – en enige – succes dat Barack Obama boekte, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Het is de ironie van het leven van Joe Biden. Na drie pogingen werd hij eindelijk president van Amerika. Hij probeert zijn land te verenigen, maar zelfs nu in Europa weer een oorlog woedt, blijft de verdeeldheid groot en zijn rapportcijfer laag. Ook zijn eigen Democraten zijn vaker ontevreden. Vorig jaar keurde nog 90 tot 94 procent van de Democraten goed hoe Biden zijn ambt uitvoerde, nu schommelt dat tussen de 75 en 80 procent.

Biden kon niet altijd rekenen op de steun van Obama

Toen Barack Obama recent het Witte Huis bezocht, werd weer eens duidelijk hoe idolaat de Democraten nog altijd zijn van hun voormalige president. Iedereen wilde een hand schudden met Obama, terwijl Biden eenzaam in de zaal bleef staan. Op de gezamenlijke persconferentie noemde Obama Biden grappend ‘vicepresident Biden’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Die dynamiek kan niet verhullen dat Obama ‘zijn vicepresident’ diverse keren voor de voeten liep. Volgens Obama moest Biden zich in 2016 niet kandidaat stellen bij de Democratische voorverkiezingen. De toenmalig president zag in Hillary Clinton de perfecte kandidaat en Biden was nog te veel bezig met het verwerken van het verlies van zijn aan kanker gestorven zoon. Vier jaar later deed Biden wel mee, maar hield Obama zich lang op de vlakte. Vóór de eerste voorverkiezingen in Iowa dacht Obama dat Biden het nog steeds niet in zich had om president te worden.

Bidens presidentschap hapert door ontbreken van politieke successen

Biden bewees het tegendeel, maar zijn presidentschap hapert. Dat heeft veel te maken met de reden waarom Obama het Witte Huis bezocht: Democraten vierden een feestje over Obamacare, de wet die in 2010 werd aangenomen en meer Amerikanen een plaats gaf in het zorgverzekeringsstelsel. Het is de laatste grote Democratische wet die realiteit werd, terwijl de partij overloopt van ambitieuze plannen. Biden kreeg als president diverse kleine wetjes door het Congres, maar kan alleen serieus pronken met zijn infrastructuurwet.

De wetsvoorstellen om de Amerikaanse maatschappij te hervormen en vooral socialer te maken, zijn voorlopig vastgelopen. Al maanden zijn de Democraten stil over deze Build Back Better-wet. Die moet zorgen voor goedkoper hoger onderwijs, ouderschapsverlof, lagere prijzen voor medicijnen en gratis kinderopvang. Het plan liep stuk op de interne Democratische verdeeldheid in de Senaat. Van reanimatie is het nog niet gekomen.

Democratische kiezer wil successen zien

Zo komen Democraten met merkwaardige pronkstukken aanzetten om te laten zien dat zij wel degelijk successen behalen nu ze aan de macht zijn. Bij de presentatie van de begroting voor 2023 was Biden enorm trots op de voorziene daling van het begrotingstekort. In tien jaar tijd neemt het tekort met omgerekend 920 miljoen euro af.

Dergelijke resultaten zullen de Democratische kiezer niet snel verleiden om  naar de stembus te gaan voor de tussentijdse verkiezingen in november. Een ordelijk huishoudboekje spreekt traditioneel vooral Republikeinse keizers aan. Democraten willen concrete maatschappelijke resultaten zien van hun partij, die nu ruim een jaar alle macht in Washington D.C. in handen heeft. Biden heeft nog maar weinig tijd om te leveren, voordat de kiezer zijn oordeel velt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.