Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Nog meer Noord-Afrikanen naar Europa? Nee tegen bizarre Brusselse fantasie

29 april 2022Leestijd: 4 minuten

De Europese Commissie oppert meer Noord-Afrikaanse arbeidsmigranten naar Europa te halen om arbeidstekorten op te lossen. Nederland moet hier onder geen beding aan meewerken, schrijft Afshin Ellian.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Het bestuur van de Europese Unie (EU) komt van een andere planeet. President Emmanuel Macron heeft weliswaar de Franse presidentsverkiezingen gewonnen, maar de radicaal-rechtse partij van Marine Le Pen heeft in vergelijking met vijf jaar geleden ruim 10 procent vooruitgang geboekt. Dit moeten Parijs en Brussel als een wake-upcall beschouwen. De middenklasse keert zich tegen het politieke establishment dat ook in Brussel de lakens uitdeelt. We weten nog niet zeker wie van de historisch lage opkomst bij de Franse verkiezingen heeft geprofiteerd. De uitkomst van de Franse presidentsverkiezingen moet voor alle partijen een ernstige waarschuwing zijn.

Marine Le Pen groeit in populariteit, omdat zij twee belangrijke zaken aan de orde stelt: economische wanhoop bij de lage middenklasse en de ongecontroleerde migratie. De opstand van gele hesjes werd door Parijs de kop ingedrukt. De oorzaken zijn echter nog niet verdwenen. In de komende jaren wordt het nog moeilijker om de economische achterstand bij een deel van de bevolking weg te nemen. Dat komt door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Problemen met hoge werkloosheid, integratie en islamisering

De economische ongecontroleerde immigratie is eveneens een serieus vraagstuk dat niet zomaar onbesproken kan blijven. De werkloosheid onder de groepen van nieuwkomers, oftewel de minderheidsgroepen, is bijna overal in Europa relatief hoog. Bovendien zijn er nog steeds dringende integratievraagstukken. Islamisering en re-islamisering zijn buitengewoon belangrijke vraagstukken die ooit tot grote conflicten zouden kunnen leiden. Maar op de planeet van het EU-bestuur bestaan deze problemen niet.

Lees ook het commentaar van Carla Joosten: Exploderende immigratie is EU nog niet genoeg

Brussel wil meer immigranten. Nee, dat verzin ik echt niet. De Europese Unie  gaat het makkelijker maken voor mensen van buiten de EU om hier te komen werken. Dat staat in een nieuw werkgelegenheidsplan dat de Europese Commissie heeft gepresenteerd.

Op zich is dit niet zo erg voor de energietransitie en andere sectoren waar vakbekwame mensen nodig zijn. Maar wat de EU wil, lost de problemen rond het tekort aan vakbekwame werknemers in sommige EU-landen niet op. De Commissie stelt immers voor om mensen uit ‘landen als Marokko, Egypte en Tunesië voortaan makkelijker een werkvergunning in de EU’ te geven. Het gaat dus om de Noord-Afrikaanse landen. Het is bijna niet geloven.

Noord-Afrikanen relatief oververtegenwoordigd in werkloosheid

De Commissie moet eerst kijken waar en in welke sectoren de huidige immigranten uit de Noord-Afrikaanse landen werken. In één sector zijn ze helaas relatief oververtegenwoordigd: werkloosheid. Om even niet te spreken over jihadisme en criminaliteit.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.