Redacteur Carla Joosten Carla Joosten

Maastricht toont zich zowaar een Oranjestad

27 april 2022Leestijd: 3 minuten

Limburg niet koningsgezind? Daarvan was op Koningsdag in Maastricht niets te merken, schrijft Carla Joosten. De koninklijke familie werd onthaald op een vlekkeloos festijn met topmuziek, hippe dans en show en enthousiast publiek. De dag kreeg nog een politiek tintje toen koning Willem-Alexander verwees naar de Russische president Poetin.

Koningsdag in Maastricht

Lees meer over het (gebrek aan) vertrouwen in de monarhcie: Slecht nieuws voor jarige Koning vertrouwen in hem daalt

Het publiek had zich weliswaar vaak in oranje uitgedost, maar er viel ook genoeg Maastrichtse sjiek te bewonderen. Dames in nette en vaak stijlvolle outfits, heren in pakken en een burgemeester in couture. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake, die de Oranjes door de stad loodste, droeg een jurk van de lokale couturier Christian Lagerwaard.

Maastricht had twee jaar langer aan de voorbereidingen kunnen werken omdat de in 2020 geplande Koningsdag met de Oranjes niet doorging wegens de coronacrisis.

Het werd een bijna gelikte show

Wandelend vanaf de Maas tot aan het Vrijthof en alle mooie plekjes daartussenin, kregen de koninklijke gasten een beeld van stad en regio. Jongeren en ouderen toonden met hun kunsten en bedrijven hun beste kunnen. Het werd een bijna gelikte show en dat was misschien ook wel omdat artistiek directeur Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht er de programmeur van was.

Professional André Rieu gaf een gevarieerde uitvoering met klassieke muziek van Europese, Maastrichtse en zelfs Zuid-Amerikaanse bodem. Die laatste speciaal voor koningin Máxima. Popgroep Rowwen Hèze had ook al iets in petto voor haar. Het lied Bruid op blote voeten was zowel een ode aan de stad, Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee, Mooder Maas (de Maas als ‘moeder’ van Limburg) en koningin Máxima. Het begin van het nummer deed denken aan het bekende Adiós Nonino dat Carel Kraayenhof opvoerde bij het huwelijk van het koningspaar.

Onder begeleiding van Rowwen Hèze zongen de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar, de Oranjes en het publiek het eerste couplet van het Wilhelmus. Maastricht is de enige stad die in het volkslied wordt genoemd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Amalia weet nog niet waar ze gaat studeren

De dochters van de koning deden allemaal hun woordje. Prinses Amalia wilde op vragen van de verslaggeefster van omroep L1 niet verklappen of ze misschien in Maastricht kwam studeren. Amalia maakt voor de zomer bekend waar ze dat gaat doen. Het was volgens haar nog niet bekend en erg ‘spannend’.

Amalia had afgelopen tussenjaar stage gelopen bij het Oranjefonds en allerlei activiteiten ondernomen en ook aan haar ‘creativiteit’ gewerkt. ‘Ik ben dankbaar voor de privacy die mij is gegund,’ herhaalde ze haar eigen woorden van december vorig jaar.

Peilingen doen de Koning niet zoveel

Koning Willem-Alexander zei niet te lijden onder het dalende vertrouwen. Op de lange termijn komt het volgens hem wel goed. ‘Ik heb altijd gezegd dat peilingen mij niet zoveel doen.’

‘Maar wat ik wel heel goed vind, is opbouwende kritiek. Met andere woorden: als je dat niet hebt, dan kun je eindigen als Poetin en dat wil niemand.’ Die laatste uitspraak verduidelijkte Willem-Alexander later door erop te wijzen dat kritiek kunnen geven en krijgen essentieel is voor een democratie.

In zijn slottoespraak roemde hij de ontvangst in Limburg en benadrukte hij onder verwijzing naar de oorlog in Oekraïne ook de waarde van ‘in vrede en vrijheid’ kunnen leven en vieren. ‘In Oekraïne zie je wat het betekent als je geen vrede en vrijheid hebt. Oekraïne leeft in mijn hart mee.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.